• De regenboogvlag.
• De regenboogvlag. Foto: stockfoto

Krimpense partijen tekenen historisch Regenboog Stembusakkoord

Algemeen 1.009 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Vertegenwoordigers van zes politieke partijen in Krimpen aan den IJssel zetten zaterdag hun handtekening onder het Regenboog Stembusakkoord. Met het ondertekenen van dit akkoord stemmen de partijen in met het nemen van maatregelen op gebied van LHBTI-emancipatie in de komende raadsperiode.  

De partijen roepen het gemeentebestuur op een meer inclusief beleid - met aandacht voor de belangen van lesbiennes, homosekuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI) - te voeren. Naast meer voorlichting op scholen moet de gemeente het gesprek aangaan met besturen van sportverenigingen om acceptatie en respect richting LHBTI-sporters te bevorderen. Bij anti-homospreekkoren moet altijd worden ingegrepen, desnoods door het stilleggen van een wedstrijd. Ook geven de partijen aan om initiatieven te steunen die bijdragen aan de zichtbaarheid van diversiteit, zoals het hijsen van de regenboogvlag op de Coming Out Dag. 

Initiatiefnemers Arjan Neeleman (lijsttrekker D66) en Leon Houtzager (kandidaat-raadslid VVD) tonen zich verheugd dat het Regenboog Stembusakkoord op zo'n brede steun van de politiek in Krimpen kan rekenen. "De grote steun voor dit historische akkoord is een belangrijk signaal dat in de toekomst ook echt iedereen, ongeacht geloof, afkomst of geaardheid, mee kan doen in Krimpen aan den IJssel", aldus Neeleman.

Aardverschuiving
Houtzager, zelf homo, weet uit eigen ervaring dat het onderwerp 'LHTB-acceptatie' zeer gevoelig ligt in Krimpen aan den IJssel. Initiatieven ter bevordering van de LHBTI'ers komen zelden door de coalitieonderhandelingen mee. "Ik ben zeer trots dat het nu doorbroken is. Met de steun van deze zes partijen gaat het nu vrijwel gegarandeerd door de raad heen komen. Het is werkelijk een aardverschuiving in de Krimpense politiek." 

Hoewel inwoners pas woensdag naar de stembus mogen, is het nu al duidelijk dat onderhandelingen over een nieuwe coalitie anders gaan verlopen. Iets wat Houtzager zich terdege beseft. "De kans is groot dat de SGP opnieuw de grootste gaat worden. Een christelijke meerderheid in de raad gaat er niet komen. De SGP zal hoe dan ook met één van de zes partijen in zee moeten gaan. En die doen alleen mee als er uitvoering wordt gegeven aan maatregelen uit dit akkoord."   

Dat geen van de christelijke partijen het akkoord wil ondertekenen had Houtzager wel verwacht. Toch hoopt hij dat ook SGP, ChristenUnie en CDA zich willen uitspreken over het onderwerp. "Het bespreekbaar maken is zó belangrijk, want het is echt een issue hier. Ik durf zelfs te stellen dat het één van de belangrijkste verkiezingsitems is."

Later meer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
NOM-wijk Krimpen a/d IJssel: toekomstgericht wonen in groene buurt Nieuws 6 mei, 13:57
• Het team van Autobedrijf Broere in de werkplaats.
Peugeot terug in Krimpen aan den IJssel Zakelijk 6 mei, 13:42
Arie en Alie den Otter: trots op Arie's lintje.
Arie den Otter koninklijk onderscheiden voor vrijwillige inzet: 'Ik vind het leuk om mensen blij te zien' Nieuws 6 mei, 11:17

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden