• Wouter Monden loopt de marathon van New York voor KiKa.
• Wouter Monden loopt de marathon van New York voor KiKa.

Wouter Monden focust zich op nieuwe comedyshow en marathon New York

Algemeen 741 keer gelezen


LOPIK • Voor Wouter Monden breekt een drukke periode aan. De inwoner van Lopik bereidt zich zowel voor op zijn nieuwe comedyshow als de marathon van New York.

Rond zijn 25e, Wouter is nu 37 jaar, viel bij Monden het kwartje: "Ik woog destijds bijna honderd kilo en besefte dat het zo niet verder kon. Ik kocht hardloopschoenen en binnen een jaar was ik 25 kilo afgevallen. Niet alleen door hardlopen natuurlijk, want dat is een misvatting. Je zult ook je eetpatroon moeten aanpassen voor het juiste resultaat."

Wouter Monden had de smaak te pakken. "Het leuke van hardlopen is, dat je vrij snel progressie boekt. Van 5 kilometer naar de tien. En via de 10 Engelse mijl naar de halve marathon. Vervolgens begon het te kriebelen voor de hele marathon. In 2012 was het zover: ik liep de marathon van Amsterdam. Het was zwaar, maar ik was enorm gemotiveerd om de eindstreep te halen. Ik liep er ook mijn beste tijd tot nu toe: 3.43.25."

Ultiem
Wat volgde waren marathons in Rotterdam, Zeeland (de Kustmarathon: '40 kilometer tegenwind en twee uur regen') en op Terschelling. Hij was klaar voor het ultieme doel: New York. "Toen ik nog rokend en etend onderuit gezakt voor de buis zat, wist ik al dat ik die ooit wilde lopen. Begin november gaat het er dus van komen. Een mooi moment: ik weet hoe het is om een marathon te lopen, zowel fysiek als mentaal."

Wouter zet zich vaker in voor goede doelen en besloot zijn deelname aan 'New York' te koppelen aan Kika, Kinderen Kankervrij. "Bij vrienden van ons heb ik gezien hoe heftig het is als je kind kanker heeft. Gelukkig is hun dochtertje inmiddels schoon verklaard, maar het kan ook heel anders aflopen. Kanker is steeds beter te behandelen, maar het is en blijft een heftige ziekte. Het maakt me dan ook ontzettend boos dat fabrikanten voor zeldzamere varianten weinig of geen nieuwe medicijnen ontwikkelen omdat er niet genoeg aan valt te verdienen."

De komende maanden zal hij in Lopik en omgeving op verschillende manieren geld inzamelen. "Ik ga statiegeldzuilen bij supermarkten plaatsen, ik verkoop speciale Kika-koffie bij Tante Cake in IJsselstein, organiseer een huiskamerconcert en zal tijdens de IJsselsteinloop de halve marathon lopen in een knaloranje kostuum waar bedrijven me voor kunnen sponsoren." Inmiddels denkt de hardloper voorzichtig aan een opbrengst van 10.000 euro. "Daar ga ik voor!"

Wouter Monden kwam in 2016 vanuit Amsterdam met zijn vrouw en dochter in Lopik (aan de Lopikerweg-Oost) wonen, waar zijn vrouw geboren en getogen was. "Hier heb ik alle ruimte om vanuit huis in alle rust te kunnen werken en hardlopen."

Stand-up comedian
Wouter is stand-up comedian sinds 2010. "Ik wilde wel eens zien of ik een zaal aan het lachen kreeg. Het lukte en ik was verkocht. Ieder jaar heb ik 175 tot 200 optredens." Hij schrijft tevens voor radio- en televisieprogramma's (o.a. Dit was het Nieuws) en is 'publieksopwarmer' voor bijvoorbeeld Zondag met Lubach en Padoem Patsss.

Zijn nieuwe show heet 'Zomaar'. "De posters en flyers moesten al klaar zijn, terwijl ik nog geen idee had waar de show over ging. Omdat mijn dochtertje op een leeftijd gekomen is dat ze alles wil weten, de bekende waarom-fase, en ik dat nooit wil afkappen met 'daarom' of 'zomaar' is dat de noemer van de show geworden. Deze maand ben ik nog volop aan het schaven en schuiven met ook een aantal try-outs. Begin april gaat de show in première op het Comedy Festival in Tivoli Utrecht."

Zijn ambitie op de langere termijn? "Vooral beter worden in wat ik doe. Op het podium en als tekstschrijver voor programma's. Op sportgebied heb ik nog een paar mooie uitdagingen op mijn lijstje staan: onder andere een marathon op Antarctica (jawel) én een hele triatlon. Maar eerst 'New York', het liefst gekoppeld aan een mooie opbrengst voor KiKa."

Wie Wouter Monden en KiKa wil steunen: http://www.runforkikamarathon.nl/wouter-monden

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden