Afbeelding
Foto: wijntjesfotografie.nl

Verkiezingsdebat Krimpenerwaard: 'Wilt u alle boeren verjagen?'

Algemeen 1.566 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Nog een keer namen de lijsttrekkers van de negen politieke partijen in de Krimpenerwaard de gelegenheid te baat om hun standpunten te benadrukken.

In Het Kwartier in Stolwijk kregen ze zes stellingen voorgelegd. Het debat werd bijgewoond door een groot aantal toeschouwers en trouwe partijleden. Alle stoelen waren bezet.

Verdroging
Steeds betraden drie lijsttrekkers de arena om onder leiding van de RTV Krimpenerwaard-presentatoren Frank van Suchtelen en Ilja Bakker elkaar de maat te nemen. Vinnig werd het nooit, ook al zorgde de aanpak tegen bodemdaling voor enig verbaal weerwerk tussen Jan Willem van der Ham (SGP) en Bert Bening (D66) en Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard).

Bening en Struijs wezen op aanhoudende verdroging van het land door verlaging van het waterpeil en de uitstoot van fosfaten, terwijl Van der Ham juist opkwam voor de boeren. "Zij zorgen voor werk voor veel gezinnen. Boeren zijn niet de veroorzakers van bodemdaling. Dit proces wordt van oudsher in gang gezet door inklinkend veen. Innovatieve landbouw met onderwaterdrainage en andere nieuwe technieken kunnen dat proces sterk vertragen. Vernatting is ook niet zaligmakend. Het lijkt alsof u de hele polder onder water wil zetten en alle boeren wil verjagen."

Dat was volgens Bening en Struijs niet aan de orde. De laatste wilde met financiële compensatie de boeren aanzetten tot bio-industrie. "Geen megastallen mag ik hopen. Als we niets doen is de polder in 2050 met 75 centimeter gezakt."

Bus
Minder heftig ging het er aan toe bij de discussie over de loketten, ook al vond Janette Hofman (Lokaal op 1) dat een klantcontactcentrum (KCC) in Stolwijk het westelijk deel van de Krimpenerwaard in de problemen brengt. "Je moet voor het aanvragen van een paspoort, rijbewijs, vergunning of een verklaring van goed gedrag soms anderhalf uur in de bus zitten. Open loketten op een middag en avond in de afzonderlijke kernen. Daarmee haal je veel ruis weg."

Willem Schoof (GBK) vond dat een peperduur idee. "Het KCC werkt naar behoren. Alle producten zijn er te verkrijgen en voor mensen die niet mobiel zijn, komt een koerier aan huis." Ook Ton van Dorp (ChristenUnie) was die mening toegedaan. "Digitaal en decentraal is een prima combinatie. Daar kunnen we mee verder en deze dienstverlening eventueel verbeteren."

Voor het terugdringen van de bureaucratie zal je weinig tegenstanders vinden. Daarom bood dit onderwerp voor Cees van der Graaf (PvdA), Jan Dekker (CDA) en Ria Boere (VVD) geen kans voor open doel. De lijsttrekkers kwamen met voorbeelden waarin de gemeentelijke instanties nogal traag reageerden. Collectief meenden zij dat stroperigheid moet worden aangepakt en aanvraagformulieren niet groter dan een A-4 velletje mogen zijn. "Eenvoudig houden", zei Ria Boere. "Dat werkt het best."

Leerlingen
Het politieke debat werd bijgewoond door alle leerlingen van groep 8 van basisschool De Ark uit Bergambacht. Ze zaten vooraan op gereserveerde stoelen.

Docent Ankie Schmidt vindt het belangrijk dat de jeugd kennis vergaart over de komende gemeenteraadsverkiezingen. "Daar zijn we al twee weken mee bezig. Alle lijsttrekkers zijn in de klas geweest."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden