• PvdA-lijsttrekker Coen Derickx.
• PvdA-lijsttrekker Coen Derickx. Foto: Floris Bakker
advertorial

PvdA-lijsttrekker Coen Derickx: 'Een zeker bestaan maakt vooruitgang mogelijk'

Algemeen 320 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Tijdens het ziekteverlof van fractievoorzitter Hans Butter nam Coen Derickx het stokje over. Nu is hij lijsttrekker van de PvdA Krimpen aan den IJssel.

Nooit profileerde Derickx zich als leider tijdens de afwezigheid van Butter in de raad. Sterker nog, hij voerde bijna wekelijks overleg met hem. "Hans was en is onze man." Nu bezet Derickx plek 1 op de kandidatenlijst en schudt hij de bescheidenheid van zich af. Met zijn gezicht staat hij op de verkiezingsposters die overal in het dorp hangen. "Niet erg, ik sta voor de zaak."

Genoeg te eten, een dak boven je hoofd en werk of andere vormen van deelname aan de samenleving: bestaanszekerheid is voor de PvdA nog altijd hét uitgangspunt. Dat lees je ook terug in het verkiezingsprogramma. "Als iemand het niet lukt om voor zichzelf te zorgen, dan verdient hij of zij alle steun", zegt Derickx.

Zo is het vinden van werk iets waarbij veel Krimpenaren wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Neem jongeren met een MBO-opleiding. Die komen in Krimpen moeilijk aan de bak. "Vroeger kon je als metaalbewerker zo aan de slag in de Stormpolder, maar die tijd is voorbij. Ze wijken noodgedwongen uit naar Rotterdam, ook omdat ze hier geen woning kunnen vinden. Zonde, want zo we willen die jongeren graag in Krimpen houden. Laten we bij de nieuwplannen voor het centrum daar rekening mee houden."

Begeleiding
De GR IJsselgemeenten kan volgens Derickx een belangrijke rol spelen. "Jongeren missen de aansluiting van opleiding naar werk. Daar moeten we als gemeente echt energie in steken. Geef GR IJsselgemeenten de opdracht om die jongeren aan werk te helpen. En stop pas met de begeleiding als hij of zij daadwerkelijk een baan heeft gevonden. Dat laatste geldt overigens net zo goed voor ouderen die zich nu soms een ongeluk solliciteren."

Veiligheid is een belangrijk thema bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Zo willen verschillende partijen meer boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren). Dit om de Krimpense wijkagenten te ontlasten. De PvdA is wat minder enthousiast. Derickx: "Een boa is een lichtvoetige handhaver die controleert of mensen zich aan de regels houden. Ze delen boetes uit voor fout parkeren of het niet opruimen van hondenpoep. Hartstikke goed, maar de suggestie dat je met een paar boa's de criminaliteit buiten de deur houdt is fout. Ik steek het geld dan liever in het open houden van het politiebureau en een extra wijkagent."

Dat de veiligheid in Krimpen de laatste jaren achteruit holt blijkt niet uit de cijfers. Krimpen is relatief veilig. Toch zijn er steeds meer bange burgers. Derickx neemt die gevoelens serieus, "maar vertel wel het juiste verhaal. Tuurlijk, ook hier in Krimpen wordt drugs verhandeld en rolt de politie wel eens een hennepplantage op. Daar moet je keihard tegen optreden. Maar het is niet zo dat de criminaliteit hier welig tiert. Door dat voortdurend te roepen schaadt het veiligheidsgevoel." Derickx wil - als het om veiligheid gaat - vooral aandacht voor de aanrijtijden van de brandweer en ambulance, "want in 15 procent van de gevallen wordt -ie niet gehaald."

Metro
Dat heeft mede te maken met de slechte bereikbaarheid van Krimpen aan den IJssel. Derickx noemt het een 'veelkoppig monster' waar niemand een oplossing voor weet te verzinnen. Toch wil hij af van het beeld dat het een puur Krimpens probleem is. "Dat is het niet. Sterker nog, onze inwoners kunnen binnen tien minuten in de metro zitten. Het zijn vooral automobilisten uit de Krimpenerwaard die hier vast staan. Laten we daarom dit probleem dan ook regionaal oplossen."

Buurgemeenten moeten wat Derickx betreft ook financieel bijdragen om de doorstroming te verbeteren. "Neem de grote kruising. Wij reserveren miljoenen euro's om die weer op te knappen terwijl het wegdek kapot is gereden door te zwaar beladen vrachtwagens die de N210 als sluiproute gebruiken. En laten we eerlijk zijn: in de Krimpenerwaard zijn veel transportbedrijven gevestigd die elke dag de Algerabrug over moeten. Het is niet fair om alleen onze inwoners voor die herstelkosten en de (geluids)overlast op te laten draaien. Dat geld kunnen we beter gebruiken om de tekorten voor jeugdzorg en WMO op te vangen."

De discussie rond de zondagsopening baart Derickx zorgen. Het christelijk uitgangspunt van zondagsrust en -heiliging staat lijnrecht tegenover de liberale visie dat mensen zelf mogen bepalen hoe ze de eerste dag van de week invullen. "Laten beide overtuigingen ophouden elkaar de maat te nemen en gaan zoeken naar een compromis. Gun elkaar wat. Dat is nodig, want polarisatie dreigt. Dat moeten we niet willen. De gemeenschapszin is juist altijd de kracht van Krimpen aan den IJssel."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden