• Bezoekers konden middels een rode of groene kaart aangeven of ze het eens of oneens waren met een stelling
• Bezoekers konden middels een rode of groene kaart aangeven of ze het eens of oneens waren met een stelling Foto: Floris Bakker

Klare Taal Bokaal voor Van Blanken

Algemeen 784 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Wouter van Blanken (GroenLinks) won zaterdagavond in De Tuyter de Klare Taal Bokaal tijdens het lijsttrekkersdebat van Bibliotheek aan den IJssel.

De jury, met daarin een taalambassadeur, kinderboekenschrijfster, een deelnemer van het taalcafé en een jongere van net 18, was van mening dat Van Blanken de meest duidelijke taal gebruikte. Van alle negen lijsttrekkers had de 25-jarige debutant zich het best gehouden aan de opdracht die bibliotheekdirecteur directeur Conny Reijngoudt voorafgaand aan het debat had geformuleerd: 'spreek heldere taal en gebruik eenvoudige woorden om je boodschap over te brengen'.

Van Blanken was in zijn nopjes met de prijs. "Politiek is voor iedereen en dus moeten we dit ook voor iedereen begrijpelijk maken. We zien allemaal dat jongeren en mensen die moeite hebben met taal massaal afhaken zodra de politiek iets zegt. Dus moeten we er ook buiten dit debat om voor kiezen om helder en duidelijk te zijn in wat we zeggen en bedoelen."

Zeepkist
Voorafgaand aan het debat kregen de lijsttrekkers elk één minuut de tijd om, vanaf een zeepkist, aan te geven waarom inwoners juist op hún partij zouden moeten stemmen. Daarna begon het debat. De opzet van de avond was eenvoudig: vier stellingen, waarop steeds twee of drie lijsttrekkers mochten reageren.

Als eerste bogen Wouter van Blanken (GroenLinks), Anthon Timm (VVD) en Arjan Neeleman (D66) zich over de vraag of er een brug of tunnel naar Ridderkerk moet komen. Dit om de bereikbaarheid van Krimpen te vergroten. Met uitzondering van een fietsbrug ziet Van Blanken niets in een extra oeververbinding. "Meer asfalt zorgt voor nog meer auto's. Ik steek het geld liever in beter openbaar vervoer." Ook VVD'er Anthon Timm twijfelt of bouw van een miljoenen kostende brug nog wel zo slim is. "Het duurt jaren voor die brug er ligt en we hebben nú een probleem."

"Maar u bent toch van de asfaltpartij?", counterde de prima leidende debatleider Rogier Elshout daarop. Timm reageerde dat de VVD aanleg van een tweede oeververbinding niet loslaat, "maar op dit moment is het gewoon niet reëel om het erover te hebben." Neeleman wil het probleem echt goed in kaart brengen. "We hebben nogal de neiging om het maar meteen over maatregelen te hebben."

Saai
Lijsttrekkers Kirsten Jaarsma (Stem van Krimpen) en Marco Oosterwijk (SGP) gingen verbaal de strijd met elkaar aan rond de stelling dat het voor jongeren saai is in Krimpen aan den IJssel. Jaarsma juicht het toe als er meer evenementen voor jongeren worden georganiseerd. Bijvoorbeeld in De Tuyter. "We hebben dit gebouw net voor 3 miljoen euro gerenoveerd en daar mag ook onze jeugd van profiteren. Een avondje met een 538-dj die voor 150 jongeren muziek draait moet kunnen." Oosterwijk vindt een verruiming van het evenementenbeleid niet nodig. "Je mag hier, eventueel met hulp van het jeugd- en jongerenwerk, allerlei activiteiten organiseren waar je zelfs subsidie voor kunt aanvragen."

Dat er extra woningen moeten komen in Krimpen aan den IJssel staat voor Coen Derickx (PvdA) en Arnold de Leeuw (CDA) als een paal boven water. Derickx wil bouwen 'met een doel'. "Het moet voor iedereen in elke levensfase mogelijk zijn om hier te wonen." Ook Van Leeuwen wil 'divers' bouwen. Alleen maar sociale huurwoningen bouwen heeft in zijn ogen geen zin. "Mensen met een modaal inkomen verdienen namelijk te veel om in aanmerking te komen voor een dergelijke woning."

Keuzevrijheid
De zondagsrust blijft een heet hangijzer in Krimpen, zo bleek tijdens een levendig debat tussen Jeffrey van der Elst (Leefbaar Krimpen) en Jeannette Bregman (ChristenUnie). Van der Elst wil keuzevrijheid voor ondernemers. "Iedereen moet zelf bepalen hoe hij of zij de zondag invult." Hij wees erop dat steeds meer consumenten online shoppen en op zondag hun bestelling laten bezorgen. "maar je winkel openen mag niet in Krimpen. Dat is raar."

Bregman denkt dat een verruiming van de zondagsopenstelling ten koste gaat van kleine ondernemers. Het is vooral een wens van de grote winkeliers. Kleine ondernemers kost het vooral geld." Zij koestert de zondagsrust. "Een vrije zondag is van waarde voor de samenleving. Veel ondernemers snakken naar deze vrije dag. Je hebt tijd voor elkaar."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 3 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden