• Leerlingen van het Driestar College aan tafel met drie Syrische meiden uit Krimpen aan den IJssel.
• Leerlingen van het Driestar College aan tafel met drie Syrische meiden uit Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Leerlingen Driestar College helpen statushouders bij hun inburgering

Algemeen 1.012 keer gelezen

LEKKERKERK • Leerlingen van het Driestar College in Lekkerkerk maakten woensdag Hollandse hapjes voor statushouders en speelden spelletjes als rummicub, bingo en mikado met ze.

Zo'n veertig statushouders uit de omgeving - veelal Syriërs, maar ook Iraniërs, Irakezen en Afghanen - maakten gebruik van de uitnodiging om langs te komen op de school. Bij de ingang worden ze verwelkomd door de leerlingen. Die zijn best wel gespannen, merkt Wim de Jongste, docent culturele en kunstzinnige vorming en initiatiefnemer van de bijeenkomst. "Dat is ook wel logisch. De meeste van hen hebben nooit eerder contact gehad met een moslim. Dit is een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en elkaar beter beter te leren kennen." 

De leerlingen hebben zich goed voorbereid op het bezoek. Zo verdiepten ze zich in de weken ervoor in de situatie van de statushouders. "Ze moesten zichzelf de vraag stellen hoe het is om je eigen land op stel en sprong te verlaten", zegt De Jongste. "Wie en wat neem je mee op je vlucht? En waar ga heen? Allemaal hele lastige vragen die wij hier in Nederland onszelf gelukkig niet hoeven te stellen."

Vlaflip
Voor de gasten is een anderhalf uur durend cultureel programma in elkaar gezet, bedoeld om ze kennis te laten maken met typisch Nederlandse tradities en gewoonten. Zo krijgen de statushouders meer te horen over Hollandse feesten en wordt gezamenlijk het 'vader Jacob' gezongen. Ondertussen maken vierdeklassers in de schoolkeuken het eten klaar. "Vanavond eten we Hollandse pot ", meldt docente zorg en welzijn Karin van der Grond met een glimlach. "Hutspot, zuurkool en boerenkool, maar de gasten kunnen ook kiezen voor groente- of erwtensoep. Of een pannenkoek. En als toetje hebben we vlaflip. Uiteraard houden we rekening met hun eetgewoonten: het is allemaal hahal."

Tijdens het openingswoord houdt De Jongste een minuut stilte. "Bijna al deze mensen hebben, als gevolg van de oorlog wel iemand verloren of achter moeten laten. Vaak zit er nog familie in het land van herkomst. De minuut stilte is bedoeld om ook aan hen te denken."

School
Douaa Al Hatlab zit met haar twee kleine zusjes Aya en Zena aan één van de tafeltjes in de kantine, te wachten op wat komen gaat. Nooit eerder at ze 'Hollands'. "Ik ben erg benieuwd", vertelt ze in vloeiend Nederlands. De Syrische tiener, die in Krimpen aan den IJssel woont, vindt het leuk om Nederlandse leeftijdsgenoten te ontmoeten, "en ik leer weer wat meer over Nederland." 

Tegenover haar zitten vier leerlingen uit 3 mavo: Jorike den Besten, Sanne Graveland, Rosalie van de Graaf en Monica van Voorden. Het is voor het eerst dat ze iemand uit Syrië ontmoeten. "Ik ben ze wel eens op straat tegengekomen bij ons in Alblasserdam", zegt Monica. "Ze woonden tijdelijk in een leegstaande school. Maar echt praten? Nee. Het bleef enkel bij gedag zeggen." 

Het is de bedoeling dat de leerlingen ook na de bijeenkomst contact houden met de nieuwkomers. Dit om ze te helpen bij hun verdere inburgering. De Jongste: "In ons christelijk geloof speelt naastenliefde een belangrijke rol. We moeten naar elkaar omzien en andere helpen als die hulp nodig hebben."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden