Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Ds. Machiel van der Giessen.
Ds. Machiel van der Giessen. (Foto: Jan Timmer)

Bijzonder debat in De Rank in Krimpen aan den IJssel

  •   892 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Liefhebbers van politieke debatten worden voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart flink verwend met een groot aantal debatten. Maar er kan er maar één het meest bijzonder zijn en die vindt op woensdag 7 maart plaats in Krimpen aan den IJssel.

De Raad van Kerken binnen de IJsselgemeente organiseert een debatavond met als onderwerp 'Geloof & Politiek'. Ds Machiel van der Giessen, predikant van PKN-wijkgemeente De Rank, is één van de mensen achter het initiatief. "We hebben de negen aan de verkiezingen deelnemende partijen uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over een aantal items op het gebied van geloof en politiek, het sociaal domein en duurzaamheid", vertelt hij. "Eén van de vragen is 'Waar is Krimpen aan den IJssel (blijvend) mee gediend? Ook komt aan de orde of geloofs- en levensovertuiging bij onze lokale politici een rol speelt in hun politieke afwegingen, en zo ja: welke? En uiteraard wordt ons Raad van Kerken-jaarthema 'Duurzaamheid' behandeld. We willen graag aandacht besteden aan de vraag hoe de politieke partijen duurzaamheid deel uit willen laten maken van het gemeentelijk beleid voor de toekomst."

Volle breedte
Met de voorbereiding op de debatavond is de Krimpense Raad van Kerken al in november begonnen. De politieke partijen reageerden enthousiast op het verzoek aanwezig te zijn op 7 maart. "Toen ik met het idee voor deze debatavond kwam was één van de eerste vragen die op me af kwamen: 'Wordt dit een avond voor álle partijen?'", herinnert Van der Giessen zich met een glimlach "Sommige mensen dachten dat we alleen de confessionele partijen zouden uitnodigen, maar wij hebben gekozen voor de volle breedte. Wij hopen deze avond te zien dat er tussen de partijen meer is dat hen bindt dan hen scheidt. Wat je achtergrond ook mag zijn: iedereen wil toch het beste voor zijn/haar kinderen én een Krimpen aan den IJssel dat een stevig fundament onder haar toekomst legt. Op die vlakken lijken mij de verschillen tussen mensen niet groot. Als het goed is voelen alle politici die verantwoordelijkheid. Je ziet in deze tijd vaak dat mensen met de rug naar elkaar toe staan, geen begrip willen opbrengen voor elkaars standpunten en niet meer met elkaar in gesprek gaan. Wij zouden het mooi vinden als mensen, moeite zouden doen om elkaar beter te verstaan en zich niet alleen vertegenwoordiger voelen van hun eigen achterban, maar ook de combinatie zoeken met het algemeen belang. Je kunt het niet laten bij 'dit vinden wij'. Beter is om je af te vragen hoe jouw partijstandpunt zich verhoudt tot andere standpunten en hoe je tot samenwerking kunt komen."

Een onderwerp als  'zondagopenstelling van de winkels' is een item waar de meningen binnen het Krimpense politieke spectrum flink over verschillen, weet Van der Giessen. De kans is groot dat er ook op 7 maart over gesproken gaat worden. "Ik vind het alleen wél belangrijk dat iedereen zichzelf ook hier de vraag stelt: 'Waar is Krimpen mee gediend?' Statements zonder open te staan voor en goed inhoudelijk gesprek zie ik als een gemiste kans. Bovendien zijn er zwaarwichtiger issues. Het hoort er uiteindelijk ook in de politiek om te gaan of je een ander recht doet."

De debatavond over 'Geloof & Politiek' vindt plaats in De Rank aan de Albert Schweitzerlaan 8 in Krimpen aan den IJssel. Aanvang 20.00 uur. Debatleiders zijn Huib Neven en Leendert Vermeulen. De toegang is gratis.
 

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK