• Patrick Roest met zijn zilveren en bronzen medaille in Pyeongchang.
• Patrick Roest met zijn zilveren en bronzen medaille in Pyeongchang. Foto: Stephan Tellier
column

Stephan Tellier vanuit Pyeongchang:de Spelen zitten er op!

Sport Olympische Spelen 982 keer gelezen

Na zeventien dagen was ik gisteren getuige van het doven van de Olympische vlam in het Olympisch stadion in Pyeongchang. Het zit er op, en ik kijk met ongelofelijk veel plezier terug op de bijna vier weken dat ik hier mocht rondzwerven. Met Ireen Wüst als Nederlandse vlaggendrager, veel vuurwerk en een live-optreden van superster DJ Martin Garrix werden de Olympische Spelen afgesloten.

Het waren ongetwijfeld de drukste werkdagen uit mijn leven als fotograaf. Om maar niets te hoeven missen waren de werkdagen lang en zat ik meestal al om 08.00 uur in de bus naar de bergen. Nachtjes van maar drie tot vier uur slapen waren voor de meeste journalisten en fotografen geen uitzondering. 's Avonds moest ik fotograferen bij de schaatswedstrijden. Na twee weken raak je er een beetje aan gewend.

"Slapen doe je thuis maar, Tellier", kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd door collega's. Eten en hazenslaapjes deed je daarom in de bus naar de bergen of terug naar Media Village. Een nomadenbestaan was het.

Persoonlijk hoogtepunt was voor mij natuurlijk de 1.500 meter schaatsen, waar Patrick Roest zijn historische zilveren medaille behaalde. Maar als fotograaf waren er voor mij talloze bijzondere momenten zoals de wedstrijd van skeletonner Kimberly Bos, de 1.000 meter shorttrack met de gouden Suzanne Schulting, de biathlon relay die 's avonds plaatsvond onder bitterkoude omstandigheden, de afdaling skiën voor vrouwen met de Amerikaanse superster Lindsey Vonn, de skicross voor vrouwen en afgelopen zaterdag de waanzinnige cross country langlaufen voor de mannen. Sporten die spectaculaire foto's hebben opgeleverd.

Gisteren waren voor mij de laatste acties op de Spelen. Om 14.00 uur was het persmoment met alle Nederlandse medaillewinnaars. De Nederlandse fotografen kregen 10 minuten de tijd om de helden te fotograferen bij een tempeltje naast het Olympisch Dorp. Ik kreeg nog precies 10 seconden om Patrick Roest apart te portretteren, want de hele groep moest daarna met spoed naar de NOS Studio die naast de ijsbaan ligt, 5 kilometer verderop.

Het was bijzonder dat ik voor het eerst deel mocht uitmaken van het Olympische mediacircus. De gekte van de Olympische Spelen laten me niet los. Gelukkig heb ik meer dan 15.000 foto's kunnen schieten, waarvan elke dag de beste beelden zijn geleverd aan mijn opdrachtgevers. Een selectie daarvan zal binnenkort nog worden gepubliceerd.

De Koreanen hadden het uitstekend voor elkaar. De tienduizend vrijwilligers, taxichauffeurs, security medewerkers en politieagenten bleven altijd vriendelijk, hoffelijk en behulpzaam. Ook al spraken ze vaak nauwelijks een woord Engels. Zelden heb ik mij in het buitenland zo veilig gevoeld als in Korea, zelfs 's nachts op straat. Komende dagen wordt het afkicken. Ik ga nog een paar dagen rondkijken in Seoul met mijn gewaarde collegafotograaf Klaas-Jan van der Weij.

Stephan Tellier

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden