• De Ouverturelaan in Krimpen aan den IJssel.
• De Ouverturelaan in Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Spitsonderbreker op Ouverturelaan: 'Of het ideaal is, valt nog te bezien'

Algemeen 872 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Of er een spitsonderbreker gaat komen op de Ouverturelaan in Krimpen aan den IJssel is nog maar de vraag.

Commissieleden reageerden donderdagavond gematigd kritisch op het voorstel om de straat met een slagboom tijdens de ochtend- en avondspits af te sluiten. Dit om het sluipverkeer te weren en de overlast voor bewoners langs de Ouverturelaan te verminderen. Mariëtte Bac- Engels (VVD) noemde het een lapmiddel. "Het levert meer problemen op dan dat het iets oplost." Ard Kamsteeg (ChristenUnie) vindt het in ieder geval positief dat er eindelijk een concreet voorstel op tafel ligt. "Of het ideaal is, valt nog te bezien."

Omrijden
Het onderwerp leeft, dat was wel duidelijk. Zo zat de publieke tribune vol en stonden inwoners in de rij om hun zegje te doen. Zo ziet de heer Van Zwienen niets in een spitsonderbreker. "Je sluit de wijk 's morgens voor een paar uur af. Als je je kinderen naar school wilt brengen is het geen probleem, maar je moet ook nog terug naar huis. Dan moet je dus een heel stuk omrijden." Robert van Dam, bedrijfsleider van supermarkt Jumbo op De Olm, vroeg zich af of het college de ondernemers was vergeten. "Zij zijn namelijk niet geïnformeerd over dit voorstel terwijl het verregaande consequenties heeft. Zo ontvangen wij tussen 15.00 tot 19.00 uur de meeste klanten. Als de Ouverturelaan dicht gaat kunnen zij ons dus niet meer bereiken."

Marc Beckman, die namens een groot aantal bewoners van de Ouverturelaan insprak, is een stuk positiever gestemd. Hij noemde het plaatsen van een spitsonderbreker een goede stap. "Al tien jaar maken wij ons als bewoners hard voor een leefbaarder en veiliger Ouverturelaan. We hebben van alles geprobeerd. Zo hebben we twee keer handtekeningen ingezameld, allerlei plannen gemaakt en voorstellen gedaan. Maar er is niets mee gedaan. De vorige twee wethouders hoorden ons vooral aan. Wethouder Marco Oosterwijk lijkt wel te luisteren en is nu bereid actie te ondernemen."

Pasjessysteem
Veel commissieleden drongen erop aan om het voorstel hier en daar aan te passen. Bert -Jan Ruissen (SGP) stelde voor om te onderzoeken of een pasjessysteem (voor bewoners van Lansingh Zuid) eventueel een optie is en Kirsten Jaarsma (Stem van Krimpen) vroeg zich af of de slagboom niet beter aan het begin van de Krimpenerbosweg kon worden neergezet. "Het gaat immers om verkeer dat vanaf de N210 komt." Wethouder Marco Oosterwijk verklaarde dat er lang is nagedacht over de gekozen plek bij de Vijverflats. "Een slagboom op de Krimpenerbosweg lost maar een deel van het probleem op, want de drukte op de Ouverturelaan wordt voor het grootste deel veroorzaakt door automobilisten die uit de wijk Langeland komen."

Hij erkende dat de maatregel impact heeft. "Ik weet dat er aan deze medaille twee kanten zitten. Als wij iets doen op de Ouverturelaan zullen ze dat elders in Krimpen merken. Daar moeten we de komende tijd verder onderzoek naar doen. Ik verwacht dan ook niet dat de spitsonderbreker er snel staat, maar wil wel iets doen om de overlast te verminderen."

Over een pasjessysteem wilde hij wel nadenken. "Technisch kan dat wel, maar daar zijn wel kosten aan verbonden." Oosterwijk erkende dat er bewust geen contact is gezocht met ondernemers en scholen. Daar was het nog te vroeg voor. "Ik vind het vooral belangrijk dat er nu iets ligt waar we over kunnen praten." Op 8 maart zal het voorstel opnieuw worden behandeld.

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden