• De bastaardarend met een zwarte kraai en een buizerd.
• De bastaardarend met een zwarte kraai en een buizerd. Foto: Kees de Leeuw

Bastaardarend trekt horden vogelaars naar Berkenwoude

Algemeen 3.972 keer gelezen

BERKENWOUDE • Vogelaars uit heel Nederland reisden maandag massaal af naar het Loetbos in Berkenwoude om de bastaardarend te spotten.

De bastaardarend, een roofvogel van zo'n 70 centimeter groot, leeft normaal gesproken in het noordoosten van Europa en Azië. Dit exemplaar is dus flink verkeerd gevlogen. 

Het was Kees de Leeuw die de bastaardarend op zondag ontdekte in Willeskop, een natuurgebied nabij Benschop. De vogel vloog laag over en verdween richting Vlist. Nadat de arend opnieuw was gezien in Cabauw, werd de waarneming massaal gedeeld onder vogelaars. 

Honderd auto's
Op maandagochtend vroeg stonden er al ruim honderd auto's op de parallelweg van de N210. Meer dan 150 vogelaars deden een poging de vogel te zien. Het was voor het eerst in 15 jaar dat er een bastaardarend ter plaatse was en dat trok veel vogelaars aan. In de Krimpenerwaard was de roofvogel nooit eerder gezien. 

Naast de bastaardarend werd er dit weekend nóg een bijzondere waarneming gedaan in de Krimpenerwaard. In de Berkenwoudsche Boezem zat een kleine geelpootruiter, een steltloper die in Nederland eveneens zelden wordt gezien.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden