Afbeelding

Aan de slag met thema's voor poldergebied

Algemeen 426 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De gemeente Krimpenerwaard stelt 60.000 euro beschikbaar voor de inhuur van deskundigen voor het vervolgtraject van de Strategische Visie Krimpenerwaard.

Deze verkenningsfase wordt in de eerste helft van dit jaar uitgevoerd door onder anderen oud-minister Sybilla Dekker, Peter de Rooy en Riek Bakker. De laatste was samensteller van het rapport over de toekomst van het poldergebied, dat in april 2017 aan de gemeenteraden van de Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel werd gepresenteerd.

In totaal krijgen de 'verkenners' 240.000 euro voor hun begeleiding. Hoewel een aantal commissieleden dat als buitensporige financiële vergoedingen zag, waren de meesten van mening dat het om marktconforme vergoedingen ging. "Je krijgt er toppers voor terug", meende Jan Dekker (CDA), ook al noemde hij de kosten pittig.

Op verzoek van het college van B en W richt de verkenningsgroep zich op wonen, energie en duurzaamheid; economie en mobiliteit. Cees van der Graaf (PvdA) hoopte dat het onderzoek verder gaat dat het opstellen van wensenlijstjes. "Het is tijd voor actie. We wachten al even op een nieuwe stap."

Willem Schoof (GBK) vond de bijdrage van de Provincie Zuid-Holland aan de magere kant. "De Provincie heeft onze ambities vaak belemmerd. Zeker als je kijkt naar woningbouw en de rode contouren, die de uitbreiding afbakenden. Nu worden wij gevraagd om mee te betalen aan de gevolgen van dat beleid. Ik bespeur een tegenstrijdigheid."

Wat Marco Oudshoorn (VVD) betreft gaat het er nu vooral om wat er bereikt kan worden. "We beschikken nu over deskundigen met een groot bestuurlijk netwerk."

Pieter Heerens (Gemeente Belang Schoonhoven) zag ook mogelijkheden om de regio weer in bloei te zetten. "We moeten vermijden dat we als krimpregio te boek blijven staan."

Wethouder Jan Vente verklaarde dat voor vier speerpunten is gekozen, omdat bij twee andere belangrijke thema's -natuur/landbouw en bodemdaling/waterveiligheid- al 'stevige stappen' zijn gezet. "Het college richt zich daarom op de thema's waar het college ontwikkelmogelijkheden ziet wat betreft vitaliteit en leefbaarheid."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden