• Overtuin Bisdom van Vliet. (archieffoto)
• Overtuin Bisdom van Vliet. (archieffoto)

Verbazing over kritiek Pro Krimpenerwaard op aanpak Overtuin

Algemeen 1.316 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Wat Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) beoogde met een actualiteitendebat over de Overtuin in Haastrecht was voor de overige commissieleden dinsdagavond een  raadsel. 

Zijn beweringen dat 'een ware kaalslag' en 'modderpoel' reden zijn om in te grijpen, werden met name door Jan Verburg (SGP), Wisja Pannekoek (GBK) en Ton van Dorp (ChristenUnie) fel betwist.

"U bestookt deze raad en het college al jaren met vragen over dit project. U krijgt keurig antwoord en uitleg, maar blijft uw kritiek herhalen", aldus Pannekoek.

Verburg vond de uitlatingen van de fractievoorzitter van Pro Krimpenerwaard beneden peil en vooral bezijden de waarheid. "Er zijn juist prachtige paden aangelegd. We hebben nu zo'n beetje alle bomen in het bos besproken, maar u blijft aandringen op een onafhankelijk onderzoek."

Struijs was zich van geen kwaad bewust en nam zijn woorden niet terug. Hij gaf aan dat zijn veroordeling niet de vrijwilligers betrof, maar de aansturing in de tuin Bisdom van Vliet. "Het is een Rijksmonument en daar naar moet je ook handelen. Het was ooit een prachtig Engels park en dat moet in dezelfde staat terugkeren."

Wandeling
Volgens de overige commissieleden is de Stichting Overtuin hard op weg om het Masterplan van tuinarchitect Marcelis Wolak volgens schema uit te voeren. Pieter Heerens (Gemeente Belang Schoonhoven) had recent een wandeling gemaakt door het park en vastgesteld dat de reeks paden, bankjes, planten, struiken en vogelkooitjes het groen nieuwe allure hadden gegeven. Dat daarvoor bomen zijn gekapt, was gebeurd om licht en ruimte te scheppen in het verwilderde bos.

"Anders was er geen metamorfose mogelijk geweest", meende Van Dorp.

De commissie wees een nieuw onderzoek naar de uitvoering van het Masterplan Overtuin van de hand. Wethouder Ria Boere gaf aan dat zoiets niet de bedoeling was van het college. "Het gaat om een evaluatie. We willen kijken waar we nu staan en wat er nog moet gebeuren. Voor de komende tien jaar is 900.000 euro in de opzet meegenomen. Dat is een fors bedrag. Daarom willen we nagaan wat er wel en niet kan."

Pieter van der Laan
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden