• De tentoonstelling is op 3 en 4 februari te bezichtigen van 13.00 tot 16.00 uur.
• De tentoonstelling is op 3 en 4 februari te bezichtigen van 13.00 tot 16.00 uur. Foto: wijntjesfotografie.nl
video

Dijkgraaf Hans Oosters: 'Waterbewustzijn blijven aanwakkeren'

Algemeen 562 keer gelezen

HAASTRECHT • Dat bij dijkdoorbraken bijna driekwart van Nederland onder water komt te staan, is een doemscenario waar we niet aan willen denken.

Toch dient dit 'waterbewustzijn' bij mensen te worden aangewakkerd om tal van preventieve maatregelen te kunnen treffen. Dan kan het zijn dat individuele belangen moeten wijken voor het groter geheel.

Dat zei dijkgraaf Hans Oosters bij de opening van de tentoonstelling 'Dijken, onze veiligheid' in gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht. Hij meende dat de huidige ontwikkelingen ons tot alertheid manen.

"Kijk naar de hogere zeespiegel, de grotere afvoer van water via de grote rivieren, de aanhoudende bodemdaling en de hevige regenval. De stuw in Krimpen is reeds drie keer gesloten. Factoren die ons eeuwigdurend op de proef stellen. Daarom worden dijken verstevigd, dammen geplaatst en boezemgebied gecreëerd. Daar zijn we nooit klaar mee. Door eeuwenlange bodemdaling en bemaling zitten we nu zomaar tussen de drie en vijf meter beneden Normaal Amsterdams Peil. Daarmee is Nederland volgens de risico-index nummer twee van de wereld, vlak achter Bangladesh. Dat zegt voldoende over het latente gevaar."

Ingeprent
Dat bewustzijn wordt al van jongs af ingeprent bij de 2.200 leerlingen, die jaarlijks het gemaal bezoeken om de overgang van historie naar heden en toekomst te kunnen bevatten. "Deze educatie past bij bij de toelichting op de waterwerken, die her der overstromingen voorkomen", meldde Gerdien Tober, de nieuwe voorzitter van de Stichting Gemaal De Hooge Boezem. Zij is Kees Dogterom per 1 december opgevolgd en heeft als voormalig hoogheemraad van het waterschap Schieland en de Krimpenerwaard de nodige ervaring met water opgedaan.

"Jongeren worden hier met de neus op de feiten gedrukt. De vaste expositie van dit museum heeft de focus vooral op de ontstaansgeschiedenis van de omliggende polders en de inspanningen die door de eeuwen zijn geleverd om de polders door bemaling droog te houden. Een wat onderbelicht element in de expositie was tot nu toe de beveiliging van de inwoners tegen water uit de rivieren. Het bestuur van het Gemaal heeft besloten aan dat wezenlijke aspect meer aandacht te schenken. Dit mede gezien de vele dijkversterkingswerken die de afgelopen jaren aan de Lek en de Hollandsche IJssel zijn uitgevoerd en nog uitgevoerd gaan worden", aldus Tober.

De tentoonstelling is op 3 en 4 februari te bezichtigen van 13.00 tot 16.00 uur. Drie ooggetuigen van de watersnoodsramp van 1 februari 1953 vertellen dan in een filmverslag over hun eigen ervaringen met het kolkende water. Voor meer informatie: http://www.gemaalhaastrecht.nl

RTV Krimpenerwaard maakte de volgende reportage:

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden