Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Trots op het predikaat 'gezonde schoolkantine'.
• Trots op het predikaat 'gezonde schoolkantine'. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Voedingscentrum beloont ‘gezonde kantine’ csg Willem de Zwijger

  •   1263 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De Willem de Zwijger scholengemeenschap is trots op de 'Gouden Schoolkantine Schaal', die woensdagmiddag door Iris Dros van het Voedingscentrum in een volle aula werd uitgereikt.

Deze onderscheiding houdt in dat minstens tachtig procent van de producten die door cateraar Van Leeuwen wordt verstrekt het label 'gezond' draagt. Dat geldt zowel voor de broodjes en salades die in de kantine worden verkocht als de dranken uit de automaat.

Het streven naar verantwoord, duurzaam voedsel kwam in 2016 in een stroomversnelling. Directeur Wilhelm Krajenbrink vond de tijd rijp voor verandering in het voedingspatroon. Hij trok vanaf dat moment samen op met de leerlingenraad en de hoofdconciërge en legde contact met het Voedingscentrum over de beste aanpak.

"Zo kwamen we uit bij Van Leeuwen uit Leidschendam, die inmiddels een reputatie bij scholen en kantoren had opgebouwd met gezonde, gevarieerde voeding. Bovendien ging dit bedrijf uit van een betaalbaar concept en luisterde goed naar onze wensen. Ook belangrijk was dat onze vaste medewerkster behouden kon blijven", aldus Krajenbrink.

Plofkip
De leerlingenraad juichte de nieuwe aanpak toe. Alien Sloof (vwo-6), Niels Brouwer (havo-4) en Eva van As (vwo-3) stelden dat niet alleen gezond voedsel het uitgangspunt was, maar dat ze ook graag de herkomst van de producten wilden weten. Dus geen plofkip in het assortiment, maar scharrelvlees. "Dan eet je met een fijner gevoel", meent Niels Brouwer.

"Ook de keuze werd breder en aantrekkelijker", aldus Alien Sloof. "Naast de aanbieding van de week kan je ook een combinatiepakketje aanschaffen, zoals een broodje gezond met een appel of mandarijn."

Het is niet zo dat je dagelijks naar de kantine gaat voor een bestelling. "Een of twee keer per week is voor menigeen het maximum", zegt Eva van As. "Het moet niet te gek worden. We kunnen er niet al ons zakgeld aan spenderen."

Interessant
"Wij willen graag bijdragen aan een gezond eetklimaat", vertelt manager Gert Scholtens. "Maar het moet ook commercieel interessant blijven. Dat lukt op deze manier."

Een honderd procent gezonde kantine is niet het voornaamste streven van het Voedingscentrum. Iris Dros is met 700 gecertificeerde middelbare scholen in Nederland goed op weg. "Bij honderd procent moet je de Schijf van Vijf hanteren. Dan krijg je het predicaat 'ideale kantine', maar dat is slechts voor een handvol deelnemers weggelegd. We hopen meer scholen te kunnen overtuigen van gezonde producten. Dat zal de jeugd ten goede komen."

De 'Willem' maakte het feest compleet door een centraal watertappunt te openen en alle duizend leerlingen van een blauwe bidon te voorzien. "Ook daar was behoefte aan", stelt Krajenbrink. De volgende stap is een nauwere samenwerking met het Voedingscentrum middels educatieve lessen. Bij het vak verzorging maken brugklassers daar al kennis mee.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK