'Gemeente heeft nauwelijks aandacht voor versterking IJsseldijk'

Algemeen 2.239 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Het is misschien wel het grootste en duurste project dat ooit in de Krimpenerwaard gaat plaatsvinden. En toch lijkt de gemeente nauwelijks aandacht te hebben voor de versterking van de IJsseldijk.

Bart Budding woont mooi, in een pittoresque boerderijtje pal langs de IJsseldijk nabij het buurtschap Lageweg. "Het bevalt ons hier prima", vertelt hij aan tafel. Maar wonen aan een dijk betekent dat je af en toe in de rommel zit als ie onder handen genomen moet worden. Over een jaar of vijf is het zover. Dan start het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard met het grote dijkversterkingsproject KIJK (Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard). Over een lengte van ruim 25 kilometer tussen Krimpen en Gouda voldoet de dijk namelijk niet aan de nieuwste veiligheidseisen. 

Leefkwaliteit
De impact voor bewoners en bedrijven zal groot zijn. Huizen en bedrijven zijn jarenlang lastig bereikbaar en door alle werkzaamheden neemt de leefkwaliteit af. Budding: "Er staan meer dan 720 woningen direct aan, op, of in de afgekeurde dijk. Duizenden bewoners krijgen dus te maken met de gevolgen van die dijkversterking. En misschien wel meer dan ze denken. Want het zou zomaar kunnen dat hun eigen huis verbouwd, verplaatst of zelfs gesloopt moet worden."

Het waterschap heeft de leiding en informeert bewoners actief over de voortgang van het project. Dat doet ze met verve, vindt Budding. "Bewoners van het hele dijkgebied mogen via 'vaktafels' meedenken aan de plannen voor versterking van de dijk. En tijdens inloopavonden worden uitgebreid we geïnformeerd over de voortgang van het project. Nee, over het waterschap zal je ons niet horen." 

De gemeente Krimpenerwaard is daarentegen wat minder actief. Budding vindt dat vreemd. "Dit project raakt inwoners op vele fronten, maar wij hebben het idee dat dit omvangrijke project nauwelijks aandacht krijgt vanuit onze gemeente." Voor Budding was het aanleiding om afgelopen dinsdag in te spreken tijdens de raadsvergadering. "Ik wil ze wakker schudden. Ook politieke partijen lijken niet te weten wat er allemaal staat te gebeuren. In geen enkele van de partijprogramma's is er aandacht voor." 

Kansen
Budding wijst erop dat het project ook tal van kansen biedt. Zo ontstaat er door een verbreding van de dijk de mogelijkheid om een los fietspad aan te leggen. Dat is nodig, "want fietsers worden nu door vrachtwagens van de dijk gedrongen. Je kunt bovendien ook eindelijk iets doen aan de riolering en de parkeerproblemen die hier al jaren spelen." 

De gemeente móet wel aan de slag, want het huidige bestemmingsplan is verouderd. "Een mooie kans om 'witte vlekken' (denk aan het terrein van Vis baggerwerken en het voormalige Avia-terrein) aan te pakken en tot een overkoepelende visie voor de dijk te komen. Maar er staat geen euro in de meerjarenbegroting om plannen voor te bereiden. Er wordt een half miljard in dit gebied geïnvesteerd en de gemeente lijkt op haar handen te zitten."

Samen met buurtbewoners wil Budding binnenkort een bijeenkomst houden, bedoeld om lokale politici te informeren. Dit vanuit een positieve mindset. "Omdat niet bekend is hoe de aanpak eruit gaat zien kun je nu nog nergens voor of tegen zijn, maar wij willen als bewoners wel serieus genomen worden."  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden