• Leerlingen van de Floraschool zingen het beverlied.
• Leerlingen van de Floraschool zingen het beverlied. Foto: Floris Bakker

Opening beverbrug sluitstuk van herinrichting De Zaag

Algemeen 707 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Speciaal voor de opening van de beverbrug op eiland De Zaag in Krimpen aan de Lek hadden leerlingen van groep 3/4 van de Floraschool een speciaal 'beverlied' ingestudeerd, maar de westerstorm gooide roet in het eten.

Daarom was de openingshandeling donderdag verplaatst naar de aula van de school. Gestoken in beverpakjes zongen de kinderen het lied. Boswachter Gerard Dekker van stichting Het Zuid-Hollands Landschap beloofde om ze later nog eens mee te nemen naar het natuurgebied dat het afgelopen jaar een metamorfose onderging.

Er is op het eiland in de Lek van alles gebeurd om het voor mens én dier aantrekkelijker te maken. Om de rivier de ruimte te geven liet het Zuid-Hollands Landschap diverse geulen uitdiepen waardoor de werking van eb en vloed sterker is geworden. Voor wandelaars liggen nieuwe wandelpaden en bruggetjes en zijn er picknickplekken gerealiseerd. Om vogels beter te spotten staat er een vogelkijkscherm. Ook is de toegankelijkheid van het natuurgebied sterk verbeterd. Zo is er een fraaie entree met een goede fietsenstalling en is er een informatiepaneel geplaatst.

Eb en vloed
Door de nevengeulen die zijn gegraven is de werking van eb en vloed sterker geworden. heeft de rivier meer ruimte. "De stroming in die geulen is minder sterk wat ze aantrekkelijk maakt voor vissen en vogels", verklaart Dekker. "Langs de oevers staat riet waar soorten als de karekiet graag in zitten. De waterral en zeldzame roerdomp zie weer vaker op het grensgebied tussen riet en slikken."

Dekker hoopt met name de bever naar het gebied te lokken. "Af en toe komen we al knaagsporen tegen en zien we er eentje, maar onze hoop is dat het dier zich hier gaat vestigen en een burcht bouwt." De beverbrug, een 14 meter hoog uitkijkpunt die in het gebied staat, heeft de vorm van zo'n beverburcht. Dekker: "Vanaf de beverbrug heb je echt een fantastisch uitzicht over de nevengeulen. Je iet het laatste stukje ruige natuur voor de grote stad en tegelijkertijd de skyline van Rotterdam. Echt heel bijzonder."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden