Afbeelding

Bestemmingsplan Nederlek zorgt voor hoofdbrekens

Algemeen 1.196 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Bouwvolumes, nokhoogten, voedersilo's, horecamogelijkheden en twee huisnummers voor een pand; het zorgde tijdens de commissie Ruimte voor een reeks insprekers, die het bestemmingsplan landelijk gebied Nederlek als 'knellend' ervoeren.

Niet alleen werden 27 zienswijzen losgelaten op het dossier; na afwijzing spoedden de bezwaarmakers zich naar het gemeentehuis van Lekkerkerk om de politiek op andere gedachten te brengen. Wethouder Leon de Wit stelde dan ook voor eerst zorgvuldig de kritiek op het nieuwe stuk te beantwoorden en pas dan een definitief besluit te nemen. Daar stemden de commissieleden volmondig mee in.

Het vigerende bestemmingsplan stamt uit 1982 en is dringend toe aan een update. Veel agrariërs aan de Opperduit en in Schuwacht willen echter niet 'op slot' worden gezet. Dat paste volgens inspreker Dekker niet bij de robuuste economie die het college voor ogen heeft. "Een kleiner bouwblok belemmert de groei van mijn bedrijf."

Hij was niet de enige. Veel boeren zien het niet zitten om balen met kuilgras op te slaan op plekken die bedrijfsmatig moeten worden benut. Andere agrariërs wezen op de gevolgen als twee huisnummers plaats moeten maken voor een huisnummer. Situaties zijn vaak historisch gegroeid. Ouders wonen bijvoorbeeld in het achterste deel van de boerderij. Op de Molendijk in Krimpen aan de Lek is dat reeds 100 jaar het geval. "Moet daar nu echt verandering in komen? Wie heeft daar baat bij?", sprak boer Hak.

De Jong, architect bij Verstoep, vreesde voor verdere achteruitgang van de boerenstand als de duimschroeven worden aangedraaid. "Onvolwaardige bedrijfsvoering leidt tot een sterfhuisconstructie. Pas het bestemmingsplan aan. Wees flexibel."

De commissieleden meenden dat de massale opkomst en de vele uitvoerige zienswijzen betekende dat er geen overhaast besluit moest worden genomen. Kees Larooy (CDA) meende dat tijdsdruk geen argument is om snel te handelen. "Vooral omdat ik merk dat innoverende landbouw niet in dit bestemmingsplan is opgenomen. Als je ziet hoeveel haken en ogen er aan dit dossier zitten, vraag ik me af hoe straks de omgevingswet zal landen."

De bestaande onvrede moet ook volgens Erik Koelewijn (SGP), Jan Kees de Keuning (GBK) en Pieter Heerens (GemeenteBelang Schoonhoven) worden weggenomen. Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) hamerde op transparant beleid. "Je kan zoveel zienswijzen en insprekers niet negeren. Dan is er iets aan de hand."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 4 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 6 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 7 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden