• De grote kruising bij Krimpen aan den IJssel.
• De grote kruising bij Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Aanpak grote kruising bij Krimpen in 2021

Algemeen 2.749 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De grote kruising bij Krimpen aan den IJssel zal in 2021 worden vernieuwd. Al dit jaar vinden de eerste werkzaamheden plaats.

De gemeente hanteert een forse voorbereidingstijd. Dat is nodig, want het gaat volgens wethouder Arnold de Leeuw om een complex project. "Bovendien sluit je één van de drukste punten in de Krimpenerwaard voor langere tijd af. Dat moet je goed voorbereiden." De aanpak van de kruising is onderdeel van de vernieuwing van het hele centrum van Krimpen aan den IJssel. Het gebied rond het busstation (Centrum-Zuid) gaat de komende jaren compleet op de schop. "Het is om die reden slimmer om voor het gehele gebied één ontwerp te maken, inclusief kruising", verduidelijkt De Leeuw.

Meetapparatuur
De huidige kruising verkeert in een slechte staat. Door met name zwaar vrachtverkeer is het wegdek flink verzakt. Er is zelfs meetapparatuur aangebracht om de situatie continu in de gaten te houden. Wethouder Marco Oosterwijk schat dat er elke dag tussen de 50 en 100 te zwaar beladen vrachtwagens over de kruising rijden.

Hij snapt wel waarom chauffeurs de N210 pakken om hun bestemming te bereiken. "Ze gebruiken de Krimpenerwaard om weegpunten te ontlopen. Dat mag, maar wij hebben er last van. De weg verzakt en bewoners ervaren geluidshinder. Vandaar dat we kijken welke maatregelen we kunnen nemen." Naast het plaatsen van borden denkt hij onder meer aan handhaving. "De politie kan vrachtwagens van de weg halen die mogelijk te zwaar zijn beladen. Overbelading is een economisch delict waar je een flinke boete voor kunt uitdelen."

Hoeveel de vernieuwing van de kruising precies gaat kosten is onbekend, "maar het gaat om een miljoenenproject", zegt De Leeuw. "Ook andere partijen (Provincie Zuid-Holland, buurgemeenten) dienen een bijdrage te leveren. Het gaat immers om een regionaal knooppunt. Alleen kunnen we het niet betalen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden