Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Krimpen denkt aan afvalcontract met Cyclus

Algemeen 1.118 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Voor het ophalen van afval denkt de gemeente Krimpen aan den IJssel erover om een contract af te sluiten met Cyclus. Dat heeft wethouder Marco Oosterwijk bekendgemaakt.

Het contract zou op 1 juli van dit jaar in moeten gaan. Dan eindigt het contract met NV Mak, het ophaalbedrijf waar Krimpen aan den IJssel de enige aandeelhouder van is. "De komende tijd gebruiken we om te kijken of we met Cyclus tot overeenstemming kunnen komen", verklaart Oosterwijk. "Cyclus zou bij wijze van spreken morgen al kunnen beginnen, maar we moeten natuurlijk wel over een aantal zaken afspraken maken. Bijvoorbeeld over het personeel. Onze inzet als gemeente is om ervoor te zorgen dat de dienstverlening op peil blijft, of zelfs verbetert."

Kwetsbaar
Krimpen had de mogelijkheid om NV Mak in stand te houden. Toch is daar niet voor gekozen. Oosterwijk: "NV Mak zamelt alleen in Krimpen aan den IJssel en in twee kernen van de Krimpenerwaard restafval in. Het is gewoon te klein en te kwetsbaar. En omdat de gemeente enig aandeelhouder is, loop je dus een risico. De aandelen van Cyclus zijn in handen van acht gemeenten (waaronder de gemeente Krimpenerwaard). Je bent onderdeel van een groter geheel en dat biedt schaalvoordelen. Toch heb je als aandeelhouder nog best wat invloed op het te voeren beleid."

Oosterwijk sprak de afgelopen periode ook met andere partijen. Onder meer met Irado, het ophaalbedrijf waar Capelle aan den IJssel mee samenwerkt. "Probleem is dat Irado op een heel andere manier het afval verwerkt. Zij doet aan nascheiding terwijl wij al enige tijd het afval bij de bron scheiden. Cyclus doet wel aan bronscheiding. En hun kosten zijn heel transparant. Dat maakte de keuze voor ons wat makkelijker."

Krimpen voerde het afgelopen jaar een nieuwe manier van afval scheiden in. Dat gaat steeds beter. Uit de nieuwste resultaten blijkt dat het afvalscheidingspercentage in het derde kwartaal is gestegen tot 70 procent. Oosterwijk is dik tevredenheid. "Onze inwoners doen hun best en worden steeds fanatieker met afval scheiden. Dat zie je ook terug in het straatbeeld. Het gaat gewoon razend goed."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden