Afbeelding
Foto: 123rf.com

‘Duurzaam Lopikerwaard’ wil vaart maken: 'Het mag wel wat sneller'

Algemeen 629 keer gelezen

LOPIK • De nieuwe stichting Duurzaam Lopikerwaard wil een 'initiator, aanjager, regisseur en ondersteuner' zijn. In een bidbook worden negentien projecten gepresenteerd.

"We vinden dat het allemaal wel wat sneller mag", zegt Dick Nederend, één van de vijftien inwoners van de gemeente Lopik die aan de basis staan van de kersverse stichting. "Bijna iedere gemeente heeft wel een platform op het gebied van duurzaamheid, Lopik tot voor kort nog niet. Daar wilden we verandering in brengen."

Concreet
De stichting, gesteund door de Utrechtse Natuur en Milieufederatie, laat er geen gras over groeien. Een maand na de oprichting ligt er al een rapport klaar volop plannen. Geen abstracte ideeën, maar heel concrete. De werkgroep hoopt dat de gemeente de stichting voorziet van een startsubsidie, zodat één en ander in gang gezet kan worden. "We hebben geld nodig voor bijvoorbeeld de inhuur van deskundigen en het aanschaffen van apparatuur. Geld dat we met besparing op milieugebied zeker zullen terugverdienen. Zelf doen we dit op vrijwillige basis."

Om de projecten in te gang zetten wordt in veel gevallen eerst een inventarisatie gemaakt. "Van de laadpalen voor elektrische auto's bijvoorbeeld. Waar staan ze nu en worden ze gebruikt? En waar is er behoefte aan? Op het Koning Willem-Alexanderplein in Lopik-dorp is er bijvoorbeeld geen een te vinden. Een gemiste kans wil je elektrisch rijden serieus nemen."

Zonnepanelen
De Provincie Utrecht kijkt nadrukkelijk naar plattelandsgemeenten als Lopik om de doelen op het gebied van zonne- en windenergie te halen. "Als we beginnen bij de gemeente: zonnepanelen liggen wel op het dak van het gemeentehuis en ze komen op de huisvesting van Gemeentewerken, maar ook gebouwen als dorpshuis De Schouw, sporthal de Bosrand en zwembad Lobeke lenen zich er prima voor. En als je vanuit de lucht een foto zou maken van bedrijventerrein De Copen zie je weinig zonnepanelen. Daar zijn wellicht redenen voor, zoals niet toereikende dakconstructies, maar wij willen meedenken in oplossingen. Ook wat betreft kantines van sportverenigingen, schoolgebouwen en natuurlijk woningen is er nog een wereld te winnen."

Windenergie is een gevoelig onderwerp in Lopik, weet Dick Nederend als geen ander. "Er is veel te doen geweest rondom de aanleg van het huidige windpark. Maar er moet iets gebeuren om de ambities op het gebied van windenergie te verwezenlijken. In 2021 komt het bestaande windmolenpark bij De Copen 'uit de subsidie'. Wat dan? Daar willen we graag over meepraten."

De nieuwe stichting richt zich in eerste instantie op Lopik. "Maar duurzaamheid stopt natuurlijk niet bij de gemeentegrens. Vandaar de naam Stichting Duurzaam Lopikerwaard."

Wat Nederend betreft gaat Lopik veel van de stichting horen. "We gaan de komende periode echt de boer op. We zijn nieuw, ambitieus en geven graag een duwtje in de goede richting."

Wie zich aan wil sluiten bij de stichting of meer informatie wil: http://www.duurzaamlopikerwaard.nl

Robert van der Hek
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden