• Paul in het Veld met de geweibijl die ooit is aangetroffen in de Sliksloot.
• Paul in het Veld met de geweibijl die ooit is aangetroffen in de Sliksloot. Foto: Floris Bakker

'Wij zijn waakhond Krimpens erfgoed'

Algemeen 932 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Na ruim drie jaar zoeken heeft Werkgroep Archeologie Krimpen (WAK) eindelijk een geschikte plek gevonden om haar taken uit te kunnen voeren.

Vorige week maandag was het zover en konden leden voor de eerst gebruik maken van de werkruimte aan de Oosterstraat. Na de symbolische overdracht van de sleutel werd er getoast met een drankje. De afgelopen jaren kwam de werkgroep, die valt onder de Historische Kring Krimpen, bijeen op zolder van één van de leden. "Dat was niet ideaal", bekent Paul in het Veld. "Al snel stond het daar helemaal vol. We zijn dan ook erg blij dat we nu een eigen plek hebben waar we onze taken uit kunnen voeren."

Aan werk geen gebrek. In het Veld zet één van de vele dozen vol archeologische vondsten op tafel en begint met uitpakken. "Kijk, dit is een geweibijl, een item van zo'n 6.000 jaar oud. Waarschijnlijk gebruikt door één van de eerste Krimpenaren. Echt een waanzinnige vondst." Het verhaal achter het slagwapen is minstens zo indrukwekkend. "Eén van onze leden las een promotieverslag over de resten van limes - de grens van het toenmalige Romeinse Rijk - in Zuid-Holland. Zijn oog viel op een passage over Krimpen aan den IJssel. Daar wilde hij meer van weten."

Schedel
Een artikel uit de Schoonhovensche Courant uit 1933 leverde meer informatie op. "In het stuk staat hoe werklozen tijdens het afgraven van de Sliksloot (voor de aanleg van een haven voor binnenvaartschepen) een schedel vonden. Er kwam nog veel meer naar boven: scherven, stukjes bot en andere interessante restanten. Echt een kleine schat. Er kwam zelfs een archeoloog uit Groningen om de vondsten te bekijken. Alle resten belandden uiteindelijk in het depot van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Wij hebben nu een doos vol vondsten voor twee jaar in bruikleen. De botresten liggen nog bij Naturalis opgeslagen, maar ook die krijgen we op termijn nog hier in Krimpen."

De Krimpense amateur-archeologen doen ook zelf opgravingen. Zo zochten ze naar verborgen schatten bij de Veerdam (de plek waar Krimpen is ontstaan) en verschillende plekken langs de IJsseldijk. Onder meer de locatie waar ooit de kanonnenloods stond. "Die loods, ooit onderdeel van de werf van Van Duyvendijk, is in de zomer van 2004 afgebroken. Heel toevallig zag één van onze leden - die op de fiets onderweg was naar de Karwei - een verborgen kamer, waarschijnlijk van een scheepmaker. Hij maakte foto's van een tegelmuur. Daarna gooide de aannemer de boel snel dicht. Later hebben wij op die plek gegraven en een paar van die tegels naar boven gehaald."

Leden van de WAK houden de krant altijd goed in de gaten. Bij sloop of nieuwbouw is vaak archeologisch onderzoek nodig, om na te gaan of er zich nog interessante overblijfselen in de grond bevinden. Soms is het nodig om een proefsleuf te graven. In het Veld: "We leggen dan vast wat we vinden. Eventuele sporen en vondsten worden geborgen, gedocumenteerd en onderzocht." Een dergelijk archeologisch onderzoek zorgt wel eens voor vertraging. Vervelend voor een aannemer, "maar het is onze taak om die resten te beschermen. "Wij zijn de waakhond van het Krimpens erfgoed."

Nationale Archeologiedag
Sinds de invoering van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg in 2007 is archeologie niet langer een nationale aangelegenheid. Provincies en gemeenten zijn verplicht om zorgvuldig om te gaan met archeologische resten. De WAK bewaakt het archeologisch erfgoed in Krimpen en Ouderkerk aan den IJssel, om dit te behouden voor het nageslacht. Op termijn wil de werkgroep meedoen aan de Nationale Archeologiedag en in de werkruimte de jeugd informeren over de oudste geschiedenis van beide dorpen aan de IJssel. "Door de hoogste groepen van de basisscholen hier uit te nodigen kunnen we kinderen vondsten laten zien en wat vertellen over hoe bewoners hier heel lang geleden woonden en leefden. Daarmee vergroot je bij hen het historisch besef."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden