• De Straatwroetster, een beeld van Roel Bendijk in Bergambacht.
• De Straatwroetster, een beeld van Roel Bendijk in Bergambacht.

Presentatie fotoboek met werk beeldhouwer Roel Bendijk

Algemeen 1.074 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het eerste exemplaar van het fotoboek en folder met werk van beeldhouwer Roel Bendijk wordt zaterdag 25 november overhandigd aan wethouder Dilia Blok. Dit gebeurt in De Tulp, Burg. Huijbrechtstraat 2 in Bergambacht.

De bijeenkomst start om 15.00 uur met korte speeches en muziek. Rondom 15.30 uur vindt de overhandiging plaats. Het fotoboek en folder worden breed verspreid onder scholen, culturele en welzijnsinstellingen, historische verenigingen, seniorcomplexen en zijn in te zien zijn in gemeentehuizen en bibliotheken. Het project is mogelijk gemaakt door een donatie van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Beeldhouwer Roel Bendijk (1937-2016) woonde 35 jaar in de Krimpenerwaard, in Stolwijk, Bergambacht, Ammerstol en Schoonhoven. "Zijn werk, met name zijn monumentale kunst, veelal in opdracht van de toenmalige gemeenten Bergambacht, Ammerstol en Berkenwoude, neemt een prominente plaats in de kernen in", vertelt Jan van Lier, initiatiefnemer van het project. "Er is geen kunstenaar in en rondom de Krimpenerwaard, wiens werk zo zichtbaar is in de openbare ruimte. Maar tevens weet het overgrote deel van de inwoners niet dat zijn naam verbonden is aan deze beelden. Dat is een leemte die we willen invullen. De creaties van Bendijk zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld."

Bendijk maakte onder meer de bronzen haan bij basisschool Kiezel en de Kei en de damspelers op het plein bij de Hoofdstraat in Bergambacht. Verder: de opvliegende zwaan bij de kerk in Berkenwoude, de zalmvisser op het plein voor de kerk in Ammerstol en het reliëf in staal bij scheepsmotorenfabriek Bolnes in Krimpen aan de Lek.

Van Lier: "Het besef dat zijn naam meer bekendheid verdient in relatie tot de beelden die in de kernen van de Krimpenerwaard te bewonderen zijn, is de aanleiding om een fotoboek samen te stellen met een selectie uit zijn werk. Naast monumentale werken heeft hij figuratieve en non-figuratieve beelden gemaakt. Verder heeft hij een groot aantal kleinere beelden op zijn naam staan. Zijn werk is op tal van exposities te zien geweest." Tot het project behoort ook een uit te geven folder met foto`s en een (fiets)route.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Maureen vindt het leuk om te acteren en presenteren en kinderen daarmee iets te leren.
Waarom de Schoonhovense juf Maureen acteert voor Slimclips, en waarom dat slim is Nieuws 16 uur geleden
• Marjan Tromp, voorzitter van PCOB Krimpen en omstreken.
PCOB en ANBO Krimpen e.o samen verder: 'krachtige stem laten horen' Nieuws 22 uur geleden
• Breekbaar en vergankelijk.
Kunstzinnig drieluik in De Hoge Vierschaar Schoonhoven: 'Contrast in Harmonie' Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden