• Sandra Siebkes en Gerda Verwaal-Bode voor de Ammerse kerk, waar de lezing vrijdag de 17e plaatsvindt.
• Sandra Siebkes en Gerda Verwaal-Bode voor de Ammerse kerk, waar de lezing vrijdag de 17e plaatsvindt. Foto: Adri Verhoeven

Lezing Lama: 'Geluk vinden in het dagelijks leven'

Algemeen 913 keer gelezen

AMMERSTOL • Het begint bijna een traditie te worden, maar ook dit jaar komt Lama Jigmé Namgyal naar Ammerstol. Op vrijdag 17 november geeft hij tussen 19.30 en 22.00 uur een lezing in de Hervormde Kerk van de dijkgemeente. Het onderwerp dit jaar zal iedereen aanspreken: 'Geluk vinden in het dagelijks leven'.

"Wij westerlingen denken dan vooral aan geld, bezit, carrière en aanzien, maar de boeddhistische monnik wil op een bijzondere manier, met veel gevoel voor humor, zijn visie over dit onderwerp met zijn publiek delen", aldus de Ammerstolse dames Sandra Siebkes en Gerda Verwaal-Bode. Zij vormen samen de organisatie achter de lezingen en kunnen niet wachten tot het zover is.

Dagelijks leven
Beiden zijn groot fan van de Lama, ofwel spiritueel leraar, Jigmé. Zij bezoeken met enige regelmaat zijn lezingen in het Boeddhistisch centrum in Rotterdam. En met zijn visie in hun rugzak voelen zij zich prima in het dagelijks leven.

"Jigmé heeft mij geleerd in het hier en nu te leven en vooral dicht bij mezelf te blijven", aldus Gerda. "Zijn enthousiaste, open en directe manier van vertellen maakt dat het mij lukt om anders om te gaan met mijn gedachten en wanneer ik soms een keer teveel door mijn emoties wordt meegesleurd, er vooral weer grip op te krijgen".

Levensleer
Gerda en Sandra willen benadrukken dat boeddhisme geen religie is, maar een levensleer. "In Tibet is het nog steeds de gewoonte dat één van de kinderen van het gezin intreedt in een klooster. De Tibetaanse kloosters in het afgesloten land zijn echter meer een soort universiteit waar de zingeving en alle aspecten van het leven, en de dood, worden onderwezen. De Lama is dan ook niet naar het westen is gekomen om zieltjes te winnen, maar om steeds meer mensen te laten delen in zijn wijsheid."

Handvatten
Sandra en Gerda weten dat een dergelijke lezing en visie op het leven voor sommigen nogal zweverig klinkt, maar de Lama bewijst juist het tegendeel, stellen zij: "De boeddhistische leer is juist heel praktisch en dankzij Lama Jigmé sta ik steeds meer met beide benen op de grond. De Lama heeft mij een aantal handvatten gegeven, maar ik mag zelf beslissen of ik er iets mee doe", vertelt een enthousiaste Sandra.

Iedereen die nieuwsgierig is geworden naar de ideeën van Lama Jigmé om gelukkig te worden en dingen te horen waar je de rest van je leven iets aan kan hebben, nodigen zij dan ook uit om op 17 november naar Ammerstol te komen. "Een lezing met Lama Jigmé staat garant voor een interactieve avond met veel humor, 'down to earth' en vooral recht voor zijn raap" zegt Sandra.

De toegangsprijs is 10 euro per persoon en aanmelden kan bij Sandra Siebkes, 0182-353333. "Spontaan binnenlopen mag natuurlijk ook", aldus de organisatie.

Adri Verhoeven

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpense steun voor fatbike-uitsluiting bij verkeersexamen Nieuws 15 uur geleden
• Maureen vindt het leuk om te acteren en presenteren en kinderen daarmee iets te leren.
Waarom de Schoonhovense juf Maureen acteert voor Slimclips, en waarom dat slim is Nieuws 16 uur geleden
• Burgemeester Jan Luteijn neemt de petitie in ontvangst van Frits van der Heijden.
Tweehonderd handtekeningen tegen speeltuinplan Oranjesingel Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden