• Foto uit boek.
• Foto uit boek. Foto: PR

Nieuw boek over 't Gebouw en joodse gemeenschap in Lekkerkerk

Algemeen 1.332 keer gelezen

LEKKERKERK • Tijdens de najaarsbijeenkomst van historische vereniging Lekkerkerk door de Tijd wordt het eerste exemplaar van het boek Wat ooit was: 't Gebouw en de joodse gemeenschap in Lekkerkerk.

Het boek begint met een verhaal van en over betrokkenen bij het in 2011 afgebroken 't Gebouw aan de Koninginneweg. Door sommigen ook 'Ouwgie Gebouwgie' genoemd. Het was een plek in het dorp waaraan velen goede herinneringen hebben. 't Gebouw als verenigingsgebouw en jongerencentrum bestond van 1972 tot 2010. Het pand diende als school van 1931 tot 1970 en ook daar gaan de schrijvers op in. Het boek bevat veel foto's, van betrokkenen en wat er allemaal in 't Gebouw gebeurde.

Sporen
Het boek gaat verder met een zoektocht naar de joodse bevolking in Lekkerkerk in de 18e, 19e en begin 20e eeuw (1751-1931). Een opvallende groep die vele sporen heeft achtergelaten. Welke sporen dat zijn en welke verhalen daar bij horen, is te lezen in het tweede deel van het boek. Over wie zij, de Lekkerkerkse joden, waren, waar zij woonden. Waar was hun synagoge? Met het verhaal achter de joodse begraafplaats aan de Kerkweg en veel meer. Ook in het tweede deel vele foto's.

De uitreiking van het eerste exemplaar van het boek is op woensdag 8 november om 20.00 uur in de raadszaal van Amicitia. In de pauze en na afloop zijn de boeken te koop voor 10 euro voor leden en 12,50 euro voor niet-leden. Na 8 november bij de heer Jan Lingen, Lange Stoep 25 en bij de plaatselijke boekhandel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden