• Het jubilerende Schoonhovens Gemengd Koor.
• Het jubilerende Schoonhovens Gemengd Koor. Foto: Adri Verhoeven

Schoonhovens Gemengd Koor pakt uit bij jubileum

Algemeen 1.001 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het Schoonhovens Gemengd Koor koestert tradities. Een keer per drie jaar een concert hoort bij de levensloop van de 80-jarige jubilaris. Op 4 november schallen de stemmen opnieuw.

Of we nog een mannelijke tenor kennen? Helmi Damen, voorzitter van het Schoonhovens Gemengd Koor, heeft er al een hele zoektocht op zitten. Het jubileumconcert op zaterdag 4 november in de rooms-katholieke Bartolomeüskerk begint met 'Gloria' van Vivaldi. "En zonder tenor klinkt dat heel anders", weet de kenner van klassieke muziek. "Dat zou echt een minpunt zijn. We blijven hopen op een wonder. Het is maar voor twee uur."

Helmi Damen streeft naar perfectie, maar ze is realistisch genoeg om in te zien dat een hoogbejaard koor z'n beperkingen heeft. Dat geldt gelukkig niet voor de stemmen van de senioren. "De dames klinken nog steeds als nachtegalen. Daar is geen enkele sleet te bekennen. Zingen houdt je stem soepel. Maar een heldere, hoge mannenstem is een zeldzaamheid. Mond- en kaakspieren verslappen met de jaren. Mannen moet je sowieso met een lantaarntje zoeken."

Vergrijzing
De vergrijzing is de grootste boosdoener. Alle koren hebben daarmee te maken. "Ons koor bestaat uit leden tussen de zestig en negentig jaar. Sommigen zijn als kind al lid geworden van dit koor. Corrie van Holten is reeds 72 jaar lid. Ook Bets Streefland, Riet Mesker en Wil Stil behoren tot de harde kern. Een leven lang lid, daar moet je tegenwoordig mee aan komen. Muziek hoorde bij je opvoeding. Dat begon in een kinderkoor. Je zong op school en in de kerk. Ik blijf het vreselijk jammer vinden dat muziek een ondergeschikte rol heeft gekregen. Daardoor is er geen doorstroming. Jongeren zijn nauwelijks te porren."

Voorlopig gaat het Gemengd Koor door tot het gaatje. Helmi Damen meent dat de onderlinge sfeer niet lijdt onder het teruglopend aantal leden. "We treden niet meer op, maar willen de samenzang in De Ark niet missen. Klassieke muziek is niet ieders smaak, maar wel de meest pure vorm van muziek. Aan het repertoire doen we geen concessies, ook al duurt het soms een jaar voordat een stuk is geland. Opera en operette hebben onze voorkeur. Mij kun je er voor wakker maken."

Het concert op zaterdag 4 november is wederom een moment waar de 34 leden naar toe leven. Voor deze gelegenheid is een instrumentaal ensemble gecontracteerd voor de begeleiding. Het koor oefent slechts eenmaal met het ensemble voordat 's avonds om 20.00 uur het Gloria losbarst in de Katholieke kerk. "Dat is gebruikelijk", zegt Helmi Damen. "Het zijn professionals. Die komen slechts een keer langs. 's Ochtends repeteren, 's middags de benen strekken en er 's avonds lekker tegenaan. Dat moet lukken."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden