Afbeelding
Foto: Floris Bakker

Miljoenen extra voor realisatie Natuurnetwerk Krimpenerwaard

Algemeen 758 keer gelezen

REGIO • De provincie Zuid-Holland investeert 24,4 miljoen euro extra in de realisatie van het Natuurnetwerk Krimpenerwaard. Met het geld kan de Stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard boeren financieel compenseren en grond aankopen van agrariërs die niet mee willen doen aan de natuurplannen.

"Het is een stevig bedrag", erkent gedeputeerde Han Weber. "Maar met de nieuwe strategie hebben we helderheid naar de agrariërs en zorgen we voor een belangrijke versnelling van de uitvoering en daarmee van onze natuur- en weidevogeldoelen."

Natuurbeheer
Stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard wil dat agrariërs zélf aan de slag gaan met natuur. Dat natuurbeheer onderdeel wordt van hun bedrijfsvoering. Probleem is dat natuurgrond minder waard is dan agrarische grond.

Tot nu toe konden niet alle boeren binnen de 2.250 hectare - het areaal dat gereserveerd is voor de aanleg van nieuwe natuur - financieel gecompenseerd worden voor het waardeverschil. Daarvoor ligt er nu een oplossing. Met het geld dat ze voor afwaardering krijgen, kunnen agrariërs investeren in hun natuurbedrijf. Hiermee wordt ook de realisatie van weidevogeldoelstellingen versneld. 

Agrariërs die niet mee willen doen aan de natuurplannen kunnen worden uitgekocht tegen een volledige schadeloosstelling. Deze aangekochte gronden komen vervolgens ook weer beschikbaar voor een natuurinclusief bedrijf .

Voorwaarden
De provincie stelt wel enige voorwaarden. Zo moet de gemeente Krimpenerwaard een bestemmingsplan voorbereiden en vaststellen dat de realisatie van natuur- en waterdoelen planologisch mogelijk maakt en het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard moet een besluit nemen dat realisatie van het natuurnetwerk waterstaatkundig mogelijk maakt.

Volgens de nieuwe planning van de stuurgroep zal het netwerk in 2021 gerealiseerd zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 16 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 18 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden