• Leo de Kluijver met een afbeelding van het boek en het predikantenbord.
• Leo de Kluijver met een afbeelding van het boek en het predikantenbord.

Gratis lees- en kijkboek over Bergambacht en de Reformatie

Algemeen 805 keer gelezen

BERGAMBACHT • Het uitzoek- en schrijfwerk viel volgens eigen zeggen 'best mee', maar het eindresultaat mag er zijn. Leo de Kluijver maakte een lekker leesbaar en fraai vormgegeven boekje over de gevolgen van  de Reformatie in Bergambacht.

Hij stuitte bij zijn spitwerk- veelal op internet- op enkele leuke feitjes. "Zo ontbreekt één dominee op het predikantenbord in de kerk", meldt de auteur. "Het betreft ds. Dorgen, die ergens in de tweede helft van 1579 kwam, waarna hij in oktober 1587 met emeritaat ging. Ook het vermelden waard: de vader van predikant Nicolaas Balbiaan was een soort Harry Potter. Deze Goudse huisarts schreef twee boeken over 'de Steen der Wijzen'. Hij was alchemist, een hobby die tegenwoordig toch meer met het occulte wordt geassocieerd."

Predikantenbord
Leo de Kuijver, inwoner van Schoonhoven maar geboren en getogen Bergambachtenaar, hoopt met zijn boekje vooral jongeren aan te spreken. "Ik denk dat ze soms weleens -net als ik vroeger- tijdens de dienst een blik werpen op het predikantenbord in de zuidelijke zijbeuk van de kerk. De laatste predikanten op het bord kennen ze, maar de eerste rij namen is hen uiteraard onbekend. Wie waren deze dominees en welke verhalen horen bij hen?"

Aanleiding is het feit dat het dit jaar 500 jaar geleden is dat de Reformatie –afscheiding van de Rooms Katholieke kerk- in gang werd gezet. "Wat is er in Bergambacht terug te vinden van de actie van Maarten Luther in 1517, toen hij zijn 95 stellingen als aanklacht tegen de wantoestanden in de RK kerk op de kerkdeur in Wittenberg spijkerde?", duidt de auteur en vormgever de insteek van het boek. "En hoeveel tijd zat er tussen 1517 en de Reformatie in Bergambacht?"

De Kluijver begon een speurtocht naar de eerste acht predikanten in Bergambacht én Ammerstol, omdat die kerkdorpen de eerste honderd jaar van de Reformatie aan elkaar verbonden waren. De uitwerking is bijzonder en voor iedereen in te zien. De Kluijver heeft het boekje als pdf-bestand op internet gezet, waar het gratis te downloaden is.

"Alles bij elkaar is het een lees- en kijkboek en vanwege de diverse digitale linkjes in zekere zin ook een doe-boek geworden. Na het lezen moeten die vreemde namen op het predikantenbord een stuk vertrouwelijker overkomen."

Beeldenstorm
Interessant is dat Kluijver de gebeurtenissen vanaf het jaar van de Reformatie in een breder perspectief plaatst, waardoor de lezer een korte maar krachtige geschiedenisles krijgt. Neem de Beeldenstorm, die in 1566 in de hele Nederlanden woedde maar in de Krimpenerwaard nauwelijks navolging kreeg –'alleen in Lekkerkerk smeten wat boeren de beelden de kerk uit'- en de Tachtigjarige Oorlog, waarvan de gevolgen zich wél lieten voelen.

De Kluijver: "De Geuzen trokken in juni 1572 met een leger langs Bergambacht richting Schoonhoven om de stad voor Prins Willem van Oranje te veroveren. Dat mislukte en -misschien wel door die tegenvaller- staken ze het Sint Michaelsklooster bij De Hem in brand. Dit klooster behoorde tot de Moderne Devotie, een voorloper van de Reformatie. Veel boeken werden er gedrukt. Jammer dat de Geuzen dat goede werk waren vergeten en deze monniken vervolgden en zelfs vermoordden."

De Kluijver, die in het dagelijks leven grafisch vormgever is, kijkt tevreden terug op het project: "Het was heel boeiend. Het is mijn passie om dingen uit te pluizen en de gevonden informatie te vertalen naar de lezer."

Hij heeft inmiddels meerdere boeken op zijn naam staan, waarbij hij vaak in hoog tempo te werk gaat, zonder dat dat ten koste gaat van het eindresultaat. "Ik kan nooit één ding tegelijk doen. Zo ben ik nu bezig met een novelle over het prille leven van mijn jonggestorven oom -hij werd maar negen maanden- en doe nog talloze 'schrijfdingen' tussendoor, zoals artikelen voor het landelijk jeugdwerk en drie historische verhalen over de begintijd van de kerkelijke gemeenten Stolwijk, Waddinxveen en Moerkapelle. En daarna zit er ook weer genoeg in de pen. Ik verveel me niet!"

Het boek is te downloaden via: https://www.lowiartstudio.nl/wp-content/uploads/2017/03/De-Reformatie-in-jouw-dorp.pdf

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden