• Medewerkers houden een nachtelijke actie bij De Schutse.
• Medewerkers houden een nachtelijke actie bij De Schutse.

Nachtelijke actie: ‘Duidelijk signaal afgeven dat de maat vol is’

Algemeen 589 keer gelezen

LOPIK • FNV Zorg & Welzijn beraadt zich op verdere acties vanwege de situatie bij AxionContinu-locatie De Schutse in Lopik. "De directie is hardleers en komt haar afspraken niet na", stelt FNV-bestuurder Bernard Koekoek.

Inzet is uitbreiding van de nachtdienst in het Lopikse zorgcentrum van één naar twee medewerkers.

Losse flodders
In de nacht van dinsdag op woensdag werd een eerste actie gehouden. Medewerkers van AxionContinu, familieleden, bewoners van De Schutse maar ook buurtbewoners verzamelden zich met spandoeken en flyers -met daarop teksten als 'We zijn die losse flodders meer dan zat'- voor de ingang van het woonzorgcentrum aan de Anna van Burenstraat. 

De opkomst was groot, stelde Koekoek tevreden vast. "En dat ondanks het nachtelijke tijdstip. Het geeft aan hoe groot de problematiek is. Deze mensen rennen zich 's nachts de benen uit het lijf om alle meldingen na te lopen. Ze staan er helemaal alleen voor in een pand met ruim zestig kwetsbare ouderen. Het gaat om bewoners met vaak ook nog psychische problemen, waardoor soms onveilige situaties ontstaan. Dit moet stoppen."

Zwartboek
De medewerkers hebben een zwartboek opgesteld van hun ervaringen. Ze willen per direct een tweede collega op de nachtdienst, een eis die volgens Koekoek eigenlijk al door de directie van AxionContinu is ingewilligd. "De Raad van Bestuur ondertekende eerder dit jaar afspraken om dit probleem per 1 september op te lossen. Het is inmiddels eind september, maar er is nog niets gebeurd."

AxionContinu zou wel hebben toegezegd om per 1 oktober de nachtdienst te versterken met een slaapdienst. Koekoek: "Dat is dus iemand die 's nachts wel aanwezig is in het gebouw, maar niet direct inzetbaar is als het erom spant. Medewerkers die tegen een onveilige situatie aanlopen, bijvoorbeeld een agressieve bewoner, hebben alle minuut steun nodig en niet iemand die ze eerst moeten wekken."

Uniek
De situatie in De Schutse is volgens Bernard Koekoek uniek. "Uniek in de mate waarop het 's nachts de spuigaten uit loopt en bijzonder omdat er een duidelijke toezegging van de directie ligt om de nachtdienst uit te breiden, maar deze niet nagekomen wordt."

Wat de vakbondsbestuurder betreft, zijn verdere acties niet uitgesloten. "Daar beraden we ons nu op. Het kan niet zo zijn dat men met angst en beven hun taak moet uitvoeren. We kennen verhalen van partners van medewerkers die tijdens de nachtdienst hun telefoon op het nachtkastje hebben liggen om in geval van nood bereikbaar te zijn. Dat wil je als werkgever toch niet op je geweten hebben? We willen een duidelijk signaal afgeven. De maat is vol."

Reactie
AxionContinu meldt 'geschrokken' te zijn van de 'heftige emoties', die de medewerkers van De Schutse naar voren brengen: 'Kennelijk hebben medewerkers onvoldoende ruimte ervaren om deze emoties te kunnen uiten tijdens eerdere overleggen. De organisatie gaat de situatie bespreken om zo snel mogelijk het vertrouwen te herstellen', meldt de zorginstelling in een schriftelijke reactie.

Vervolgens: 'Al langere tijd is er een ontwikkeling gaande van lichtere verzorgingshuiszorg naar zwaardere verpleeghuiszorg in De Schutse. Een tweede nachtdienst is daarom ook onderwerp van gesprek met de medewerkers'.

AxionContinu brengt de genoemde oplossing van een tweede nachtdienst -in de vorm van een slaapdienst-  ter sprake: 'Hiervoor moet een appartement worden vrijgemaakt, dat op dit moment wordt opgeknapt. Per 1 oktober zal dit gereed zijn, waarna er dan twee personen aanwezig zijn in de nacht. Op dit moment is één persoon op oproepbasis beschikbaar om eventueel de nachtdienst te ondersteunen'.

De zorginstelling zegt te bestrijden dat het om zestig bewoners gaat waar de nachtdienst voor verantwoordelijk zou zijn. 'In De Schutse wonen zes mensen met verzorgingshuiszorg, zes mensen met somatische verpleeghuiszorg en achttien mensen met dementie in een kleinschalige woonvoorziening. Daarnaast is sprake van aanleunwoningen waar mensen zelfstandig wonen met thuiszorg. Alleen in geval van een noodsituatie kunnen zij terugvallen op de nachtdienst van De Schutse. Dit komt slechts incidenteel voor'.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden