• Het Kerkplein en de Grote of Johanneskerk in Lekkerkerk.
• Het Kerkplein en de Grote of Johanneskerk in Lekkerkerk.

Petitie tegen aanbouw kerk Lekkerkerk

Algemeen 1.349 keer gelezen

LEKKERKERK • Het plan om de Grote of Johanneskerk in Lekkerkerk uit te breiden met een aanbouw kan niet iedereen in Lekkerkerk bekoren.

Een aantal omwonenden en verschillende ondernemers zien de nieuwbouw niet zitten omdat deze een groot deel van het Kerkplein bestrijkt en - volgens hen- visueel uiterst onaantrekkelijk is.

"We vertegenwoordigen een flinke groep mensen", zeggen de drie heren die wél in de krant willen, maar niet met naam en toenaam. "Laat in ieder geval duidelijk zijn dat we niets tegen de kerk hebben", zegt één van hen. "Waar wij gigantisch van balen is dat de aanbouw visueel rampzalig is en een enorme hap neemt uit de parkeerruimte. In de slipstream daarvan spelen nog andere zaken die er toe bijdragen dat we de tegen nieuwbouwplannen zijn."

Zienswijze
Omdat de gemeente Krimpenerwaard inwoners tot 1 oktober aanstaande de gelegenheid geeft om hun zienswijze in te dienen, is het volgens de tegenstanders van het project nú het moment om bezwaar te maken. "We willen benadrukken dat het belangrijk is om die zienswijze voor de deadline bij de gemeente per post te bezorgen, omdat na 1 oktober eventuele bezwaren inzake deze kwestie niet meer worden behandeld." Tevens zijn de bewoners een petitie begonnen en hopen op veel steun van Lekkerkerkers en alle mensen die het plein en de kerk in de huidige staat willen behouden. De petitie is te vinden op www.petitie24.nl onder het kopje 'behoudt Kerkplein Lekkerkerk'.

Oppositie
Vorig jaar kwam de PKN-gemeente van Lekkerkerk met het plan om de Grote of Johanneskerk uit te breiden met een aanbouw. Het twee verdiepingen hoge gebouw met een diameter van 11 meter zou tegen de achtergevel van de monumentale kerk gebouwd moeten worden. Het kerkbestuur combineert de aanbouw met de afstoting van twee eigen panden: gebouw Ge-Ar en de pastorie. De nieuwe aanbouw moet gaan dienen als pantry, kantoor en kinderopvangfaciliteit.

Het plan mocht direct rekenen op stevige oppositie van omwonenden en ondernemers. Eén van de ondernemers vreest sterk omzetverlies - en daarmee gepaard gaande waardevermindering van zijn bedrijf - wanneer het plannen ten uitvoer worden gebracht. "Vanwege de forse afname van parkeergelegenheid ga ik veel klanten mislopen", voorziet hij. "Als dit doorgaat vrees ik dat ik mijn zaak net zo goed sluiten."

Parkeerdruk
Ook bewoners van het gebied rondom de kerk hebben bezwaar. "De parkeerdruk wordt ondraaglijk", zegt één van hen. "Maar de aanbouw doet ook visueel afbreuk aan het plein. De kerk raakt er zijn gezicht door kwijt, en dát terwijl we in Lekkerkerk al zo weinig écht prominente monumentale gebouwen bezitten. Nogmaals, we gunnen het kerkbestuur en de kerkgangers van de Grote of Johanneskerk al het goede, maar van dit plan moeten ze echt afstappen. Hier wordt niemand in de omgeving blij van."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden