Afbeelding

Krimpenerwaard: datalekken bij aanbesteding leerlingenvervoer

Algemeen 431 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Door twee datalekken bij de aanbesteding van het leerlingenvervoer zijn persoonsgegevens mogelijk in andere handen gekomen.

Het college van B & W van de gemeente Krimpenerwaard heeft dat gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Betrokkenen zijn op de hoogte gebracht.

Dat verklaarde burgemeester Roel Cazemier bij zijn toelichting op een brief die naar de gemeenteraad is verzonden. "Intern onderzoek heeft twee datalekken aan het licht gebracht. De informatie is door een menselijke fout openbaar geworden. In beide gevallen werd gebruikt gemaakt van een Excelbestand met persoonsgegevens in verborgen kolommen. Dat had niet mogen gebeuren."

RTL-nieuws bracht eerder deze maand een bericht naar buiten over datalekken bij 21 gemeenten. Er zouden persoonsgegevens zijn gepubliceerd bij aanbestedingen. "Hoewel de gemeente Krimpenerwaard niet werd genoemd, hebben we wel onderzoek verricht. Daaruit bleek dat ook bij onze aanbesteding onterecht persoonsgegevens zijn gepubliceerd."

Het gemeentebestuur neemt de zaak hoog op. "Iedere inbreuk op de beveiliging van persoonsgegevens is er één teveel. De bevindingen van het onderzoek zijn met de betreffende leidinggevenden en medewerkers besproken. De afspraken zijn aangescherpt. Het gebruikmaken van beveiligde mail is inmiddels verplicht gesteld", aldus Cazemier.

Volgens wethouder Pieter Neven blijkt de menselijke factor de zwakste schakel in de keten. "Daarom gaan we nog meer aandacht besteden aan bewustwording onder ambtenaren. Vanaf oktober starten we met een campagne over de risico's ten aanzien van privacy en veiligheid. Deelname aan deze voorlichtingsbijeenkomst is verplicht."

Ook de gemeenteraad wordt op korte termijn uitgenodigd voor soortgelijke voorlichting, waarbij een ingehuurde hacker de noodzaak van beveiliging en werken met informatie duidelijk moet maken.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden