Afbeelding
Foto: stockfoto

Nachtelijke actie De Schutse na 'schrijnende ervaringen'

Algemeen 2.345 keer gelezen

LOPIK  • Medewerkers van zorginstelling AxionContinu, locatie De Schutse in Lopik, voeren in de nacht van dinsdag op woensdag actie voor een tweede collega in de nachtdienst. Klokslag middernacht bieden zij hun management dertig 'schrijnende verhalen' aan over hun ervaringen tijdens de nachtdienst.

Bernard Koekoek, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn, zegt: "Medewerkers staan hier 's nachts alleen in een pand vol kwetsbare ouderen. Let wel, het gaat om meer dan zestig bewoners. De werkdruk is te hoog en het leidt tot onveilige situaties voor bewoners en medewerkers. Sommige verzorgenden staan met hartkloppingen hun werk te doen. Dit is belachelijk en moet direct worden opgelost."

De Raad van Bestuur ondertekende eerder dit jaar afspraken om het probleem per 1 september op te lossen, maar is de afspraak niet nagekomen, aldus de vakbondsbestuurder.

"De medewerkers eisen nu per direct een tweede collega in de nachtdienst. Samen schreven zij hun ervaringen over het alleen werken in de nachtdienst op. Deze verhalen zijn schrijnend. Je vraagt je af hoe deze vrouwen dit al jaren volhouden. Maar ze trekken nu een streep en willen serieus genomen worden. Alleen de verantwoordelijkheid dragen voor ruim zestig kwetsbare ouderen kan niet én mag niet", aldus Koekoek.

Agressief
Een van de medewerksters vertelt over haar ervaring met een agressieve bewoner tijdens de nachtdienst:

"Ik kon niet meer in zijn buurt komen, omdat hij wilde slaan. Hij weigerde medicatie. Omdat ik alleen was, durfde ik ook niet dichtbij te komen. Ik heb al eerder meegemaakt dat mijn collega tegen de grond werd geslagen. Deze bewoner heeft eigenlijk volledig toezicht nodig, om te voorkomen dat hij andere bewoners lastig valt."

Ook op andere locaties van AxionContinu bereiden leden acties voor om de Raad van Bestuur aan de gemaakte afspraken te houden.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden