Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Janneke en Maxima pieken op het juiste moment

  •   599 keer gelezen   Sport
• De Ammerstolse Janneke de Vries tussen haar pony Maxima (links) en haar paard Joker.
• De Ammerstolse Janneke de Vries tussen haar pony Maxima (links) en haar paard Joker. (Foto: Stephan Tellier)

AMMERSTOL • Dankzij een derde plaats op de regiokampioenschappen dressuur hebben Janneke de Vries en haar pony Maxima deelname aan het NK afgedwongen.

"Het was een grote verrassing", blikt Janneke terug op die mooie dag. "Ik heb meerdere keren deelgenomen aan de regiokampioenschappen, maar ben nog nooit op het podium geëindigd."

Nu stond de combinatie voor de laatste twee ritten zelfs nog eerste. "Jammer genoeg passeerden de laatste twee rijders ons nog, maar dat mocht de pret niet drukken. Met de derde plaats ben ik zeer tevreden. Zeker, omdat tot nu toe een zevende plaats op de regiokampioenschappen de hoogste klassering was."

De NK-deelname tijdens de Hippiade in Ermelo is tegelijkertijd een soort afscheidswedstrijd voor Maxima. Omdat Janneke komend seizoen 18 jaar is, dient ze haar pony in te ruilen voor een paard. "Dat maakt deze prestatie extra bijzonder", glundert Janneke. "Ik rijd al vanaf mijn elfde op Maxima en nu mogen we nog even naar het NK. Daar gaan we extra van genieten."

Joker
Voor de opvolging heeft Maxima zelf gezorgd. Haar 'zoon' Joker, een paard van inmiddels zes jaar, zal worden klaargestoomd voor het grote werk. "Met hem ga ik vanaf komend seizoen wedstrijden rijden. Met Maxima kom ik in de klasse Z1 uit, maar Joker zullen we rustig gaan brengen. We rijden nu L1 en stap voor stap willen we omhoog. Ik hoop ook met hem ooit een NK te rijden."

Maxima mag ondertussen rustig van haar pensioen gaan genieten. "Haar doe ik zeker niet weg en af en toe hoop ik nog een wedstrijd met haar te rijden."

Janneke rijdt volgens eigen zeggen al 'haar hele leven' paard. "Mijn moeder en tante hadden altijd al paarden en later heb ik op de manege les genomen. Maxima en Joker staan vlakbij ons huis, dus dat is lekker makkelijk."

Hogeschool
De Ammerstolse steekt veel tijd in haar hobby. "Ik rijd vijf tot zes uur per week met zowel Maxima als Joker. Volgend jaar ga ik studeren aan de Hogeschool in Utrecht -ik wil leraar biologie worden-, dus waarschijnlijk zal het dan wat minder worden", aldus de geslaagde VWO-leerlinge aan csg Willem de Zwijger.

In de aanloop naar het NK –op zaterdag 24 augustus- zal ze haar trainingsuurtjes nog wat gaan opschroeven. "Mijn moeder en tante helpen me en ik krijg daarnaast les van instructrice Annemiek Koene. Zij was onze vroegere buurvrouw en rijdt zelf Grand Prix. We gaan specifiek de te rijden proef oefenen. Ik ben al op vakantie geweest, dus ik kan volle bak gaan trainen."

Ze ziet zichzelf overigens niet gelijk prijs rijden. "Tijdens het NK komen alle goede ruiters en amazones uit heel Nederland naar Ermelo. Vooral de top beschikt over de beste paarden en dito begeleiding. Normaal gesproken eindig ik niet bij de eerste tien, maar ik ga wel voor het hoogst haalbare."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }