Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Jasper Bouter pakt draad na breuk met Varenhorst weer op

  •   498 keer gelezen   Sport
• Jasper Bouter.
• Jasper Bouter. (Foto: José Donatz)

BERGAMBACHT • Beachvolleyballer Jasper Bouter sloeg begin januari in Den Haag met zijn nieuwe speelmaat Ruben Penninga geen gek figuur tijdens de Dela Beach Open. In de eerste ronde van deze worldtourwedstrijd won het tweetal van de Oostenrijkse vice-wereldkampioenen Clement Doppler en Alexander Horst.

Jasper Bouter was op weg naar de absolute wereldtop, maar na de onverwachte breuk met zijn speelmaat Christiaan Varenhorst moest de 1.96 meter lange Bergambachtenaar (22) op zoek naar een nieuwe partner. De één jaar jongere Ruben Penninga uit Dieren is nu de beachvolleybalpartner met wie hij mogelijk verder kan. 

Klik
"We maken beiden deel uit van het Beachvolleybal Team Nederland, een select gezelschap dat over de hele wereld toernooien van hoog niveau speelt," vertelt Bouter, die bij zijn ouders een weekje bijtankt, voordat hij zich weer in Den Haag onderwerpt aan het Spartaanse trainingsregime van assistent-bondscoach Reinder Nummerdor. "We hebben een klik, die ik niet altijd had met Varenhorst. Daarop strandde onze samenwerking. In de eerste ronde van de worldtourwedstrijd speelden Penninga en ik tegen de Oostenrijkers tactisch heel sterk. Met gevarieerd spel hadden we constant een antwoord op hun spelwijze en scoorden we op beslissende momenten cruciale punten. Uiteindelijk behaalden we tussen de wereldtoppers een verdienstelijke negende plaats."

Wat goed is, komt snel. Dit geldt zeker voor Jasper Bouter. Als tiener meldde hij zich aan bij Thor. Op zijn vijftiende trainde hij al mee met de seniorenselectie en kreeg speelminuten in de hoofdmacht. Bouter werd gescout voor het beachvolleybaltalententeam en verkaste naar Sliedrecht Sport om daar in de zaal op een hoger niveau te spelen.

"Ik combineerde dat lange tijd met het beachvolleyballen," vervolgt Bouter. "In een grote hal op de Haagse sportcampus Zuiderpark trainen we in het zand. Inmiddels is Den Haag mijn thuisbasis en van beroep ben ik beachvolleyballer. Het is geen sport van alleen hoog springen en hard slaan. Mentaal moet je ijzersterk zijn. Als je zwakte vertoont, krijg je alle ballen op je geserveerd. Wisselen is niet toegestaan en een coach staat niet langs de lijn. Door veel te spelen leer je wat de beste oplossingen zijn om het tij te keren. Dat gaat mij steeds beter af."

Populair
In Brazilië ondervond Bouter vorig jaar dat beachvolleybal enorm populair is. In het Zwitserse Gstaad sprak het decor van berghellingen hem aan. "In Gstaad, waar we in luxueuze hotels verbleven, werd ik negende. De vijfde plaats op het EK in eigen land was een van de hoogtepunten met Varenkamp."

Dit jaar hoopt de Bergambachtenaar op nieuwe successen. Doelen stelt hij niet. "Ik kan me niet voorstellen dat er wat leukers voorbij komt dan beachvolleybal. Mijn familie en vriendin steunen mij en bezoeken als het kan wedstrijden van mij in het buitenland. Ik droom wel van het ooit deelnemen aan de Olympische Spelen."

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }