Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer

Start van kap zieke essen in Loetbos

Algemeen 414 keer gelezen

LEKKERKERK • In het Loetbos in Lekkerkerk is deze week begonnen met het verwijderen van de door essentaksterfte getroffen essen.  

Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan moeten de zieke en dode bomen gekapt worden. Met een gevarieerdere herplant verwacht Groenalliantie Midden-Holland een vitaler bos te krijgen, met een hogere natuurwaarde en meer beleving.  

Dode takken
De es is een inheemse boomsoort die niet herstelt van de schimmelziekte essentaksterfte. Zo'n 90 procent van de essen gaat eraan dood. Aangetaste bomen hebben donkere verkleuringen in de bast, weinig tot geen blad en veel dode takken. 

De kapwerkzaamheden vinden gefaseerd plaats tussen 1 oktober en uiterlijk 1 maart 2020. Het Loetbos blijft toegankelijk, maar paden langs bosvakken waar gewerkt wordt worden tijdelijk afgesloten. De parkeerplaats aan de Kerkweg zal deels gebruikt worden als tijdelijke opslag voor de gekapte bomen.

Variatie
In het najaar van 2020 worden de nieuwe bomen geplant. Er is gekozen voor een grotere variatie boomsoorten zodat het bos wat terug gaat groeien minder vatbaar is voor ziekten en plagen. De herplant bestaat uit struik- en boomsoorten die van nature in de omgeving voorkomen. Zo ontstaat er een gevarieerder en natuurlijker bosbeeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden