• Toen het hek nog om de Wilhelminaboom stond.
• Toen het hek nog om de Wilhelminaboom stond.

Vragen over verdwenen monument

Algemeen 756 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Marco Oudshoorn vraagt zich namens de VVD-fractie af waar het hek om de Wilhelminaboom in Schoonhoven is gebleven.

Het is niet zomaar een hek, stelt Oudshoorn: "In 1893 zijn de schoolkinderen in Schoonhoven gaan sparen om bij de inhuldiging van prinses Wilhelmina tot koningin een gietijzeren hek om de Koninginneboom aan te bieden. In 1895 was het zover. Het hek werd geplaatst en feestelijk onthuld. Een loden koker, die in het funderingsmuurtje is ingemetseld, is daar nog getuige van."

Verwijderd
Ruim 130 jaar heeft het hek, inmiddels gemeentelijk monument, daar gestaan. Totdat het enkele jaren geleden verwijderd werd. Door wie is niet helemaal duidelijk. "Sindsdien is onbekend waar het hek is en in welke staat het verkeert. De wildste geruchten doen de ronde: het hek zou bij het vervoer onherstelbaar beschadigd zijn of zelfs helemaal zoek. Ook het muurtje zou in kritieke toestand zijn."

Het VVD-gemeenteraadslid wil van het college weten waar het hek is en in welke staat het verkeert.  Oudshoorn: "Als het hek beschadigd is, wordt het dan gerestaureerd en op welke termijn gaat dit gebeuren? Kan de wethouder ook aangeven in welke staat het muurtje en de fundering zijn?  Het belangrijkste is of een datum genoemd kan worden wanneer dit gemeentelijk monument weer in ere hersteld wordt."

De Wilhelminaboom staat in het Springerpark.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden