• Predikant Martijn Junte trapt zondag 6 oktober af.
• Predikant Martijn Junte trapt zondag 6 oktober af.

Kruispoortlezingen ter inspiratie; 'zieltjes winnen is niet de insteek'

Algemeen 649 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Diepgang, discussie en het delen van ervaringen. De Remonstrantse kerk in Schoonhoven staat open voor gesprekken tussen gelovigen van alle gezindten en niet-gelovigen.

De vier Kruispoortlezingen en een optreden van klezmerband Nigun (8 maart) vormen komend seizoen de aanzet tot een mogelijke dialoog. Predikant Martijn Junte uit Gouda trapt op zondag 6 oktober af met 'De achterkant van God'.

Interim
Junte is sinds januari op interimbasis werkzaam bij de Remonstranten in Schoonhoven. Daarnaast preekt hij in zijn geboorteplaats Waddinxveen en is hij actief als geestelijk verzorger in een verpleeghuis in Rotterdam-Zuid. De behoefte aan verdieping is bij velen aanwezig en volgens de dominee geldt dat zeker niet alleen voor kerkgangers.

"Iedereen is welkom. Nadenken, bezinnen of reflecteren kunnen je helpen om in balans te blijven of helder zicht te krijgen op situaties. Tegelijkertijd kan je je uitspreken over je geloof, je twijfels of wereldse zaken. Het is beslist niet de bedoeling dat de aanwezigen na de lezing met een zwaar gemoed het godshuis verlaten. Zieltjes winnen is niet het uitgangspunt. Een ieder kiest op persoonlijke wijze zijn eigen God. Die van mij verschilt met die van een ander. Daar is niets geks aan. Er bestaat immers geen beeld of gelijkenis van God."

Een Kruispoortlezing kan bezoekers inspireren. Het is volgens Junte tegelijkertijd een poging om vanuit de kerk in deze verwarrende tijd openingen te vinden. "De kerk is dan de uitgelezen plek voor het verstrekken van inzichten. Dat vind ik een goede zaak, want kerken zijn in de regel nogal behoudend en naar binnen gericht. Daarom wordt gekozen voor thema's die mensen hopelijk aanspreken. In mijn lezing gaat het om symbolen, die hun betekenis hebben verloren. Wat blijft er dan over? Dat wil ik graag met mijn toehoorders op die zondagmiddag bespreken."

Bolwerk
Junte is niet de enige die met zijn kruispoortlezing ingaat op het instituut kerk, dat als klassiek bolwerk teloor gaat en zich omvormt naar een andere rol. Het geloof wankelt, maar daar ontstaat ruimte voor nieuwe vragen en verlangens.

Heine Siebrand is de tweede in de rij. Hij stelt in 'Een neus voor God' op zondag 3 november dat we maar weinig van hem horen. Zouden we dan nog wel in hem geloven? Waar zouden we uitkomen als we zeiden dat we met elkaar onze neus voor God hebben verloren? Moeten we dan niet opnieuw leren ruiken?

Piet van Veldhuizen telt negen fases in ons leven waarin ons geloof telkens ingrijpend verandert (26 januari). In 'Groene theologie' vertelt ds. Trees van Montfoort op 29 maart over de schepping en de verbinding tussen duurzaamheid en geloof.

De entreeprijs voor de Kruispoortlezingen bedraagt 5 euro, inclusief koffie of thee. Zie voor alle informatie: http://www.schoonhoven.remonstranten.nl

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden