Afbeelding

MooiMekkerland: rechter moet uitkomst brengen

Algemeen 681 keer gelezen

STOLWIJK • De rechter moet beslissen of de provincie de aanvraag van de gemeente Krimpenerwaard voor uitbreiding van MooiMekkerland mag weigeren.

Het college van B en W is tegen die uitspraak in beroep gegaan. Ook eigenaar Gerben Verhoef stapt naar de rechter om te voorkomen dat hij zijn geitenboerderij moet sluiten. Hij wordt daarbij geadviseerd door advocaten van de gemeente, gaf wethouder Leon de Wit aan.

Actualiteitendebat
Dat bleek tijdens de behandeling van de kwestie MooiMekkerland in het actualiteitendebat, dat door Pro Krimpenerwaard was aangevraagd.

Ad Struijs vond het 'niet opportuun' dat de gemeente Krimpenerwaard alles uit de kast haalt om MooiMekkerland te helpen, terwijl volgens hem de volksgezondheid is het geding is. "Juridische bijstand kost de belastingbetaler veel geld. De provincie heeft duidelijk aangegeven waarom het aantal geiten moet worden teruggebracht van 2568 naar 812. Verder procederen heeft geen zin."

Risico's
Een meerderheid van de raad meent juist dat er veel onduidelijkheid is over eventuele risico's voor omwonenden en dat MooiMekkerland moet kunnen doorgaan aan de Koolwijkseweg in Stolwijk. Jan Dekker (CDA) stelde dat instanties nogal verschillen over de effecten en dat door de gemeente Molenlanden (Alblasserwaard) ook de kant van twee geitenmelkbedrijven is gekozen in de strijd met de provincie.

Erik Wassink (SGP) was niet van plan om een 'mooi familiebedrijf' om zeep te helpen. "Provincies zitten niet op dezelfde golflengte. Bij de ene provincie mag je meer geiten houden en de ander verbiedt dat. Daarom moet de rechter uitspraak doen. Wij steunen het college hierin."

Op de vraag van de PvdA of ook de omwonenden van MooiMekkerland juridisch advies krijgen van gemeentelijke advocaten moest De Wit het antwoord schuldig blijven. "Ze worden regelmatig door ons geïnformeerd en zijn goed in staat om hun eigen plan te trekken."

Pieter van der Laan
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 10 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 12 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden