• 'We kunnen woningen niet tevoorschijn toveren'.
• 'We kunnen woningen niet tevoorschijn toveren'. Foto: Stockfoto

Volop hindernissen op weg naar meer woningen

Algemeen 524 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Enthousiasme om het komende decennium ten minste 200 woningen per jaar te bouwen is raadsbreed aanwezig, maar onderweg zijn volop hindernissen te overwinnen.

Wethouder Leon de Wit verwacht dat het bouwtempo tot het jaar 2030 vooral afhankelijk is van de medewerking van inwoners. "Bij inbreilocaties komen in de regel omwonenden in het verweer. Dat kan lange procedures en dus behoorlijke stagnatie opleveren. Daarom geef ik alvast een 'winstwaarschuwing' af. We kunnen woningen niet tevoorschijn toveren. Het is een lastig proces met participatie, overleg met projectontwikkelaars, plannen van wooncorporaties, behoefte aan verschillende typen woningen en de mogelijkheid om in het buitengebied te bouwen als de situatie daar om vraagt. En dan heb ik het nog niet over de gestegen huizenprijzen, grondverwerving en de stikstofproblematiek. We hebben niettemin een ambitieuze projectenlijst, die de doorstroming op de woningmarkt moet bespoedigen."

Motie
Daarmee beantwoordde De Wit tijdens de raadsvergadering een CDA-motie en amendementen van diverse partijen.

Vooral de oproep van Cees van der Graaf (PvdA) om een passend aanbod voor jongeren te realiseren in de prijsklasse tot 185.000 euro had zijn sympathie. De fractievoorzitter van de sociaal-democraten had echter een ander beeld van de doorstroming -'dat werkt niet'- en meende dat de gemeente projectontwikkelaars moet verleiden om in overleg te bouwen.

"Dat kan door randvoorwaarden te verbinden aan voorgenomen wijzigingen van het bestemmingsplan. Daarmee kun je als gemeente sturen. De wensen van de bewoners moeten veel duidelijker naar voren komen. In de Krimpenerwaard zijn nauwelijks goedkope woningen verkrijgbaar. Ik ben daarom niet verbaasd dat jongeren wegtrekken. Ook een grote groep senioren zit klem in de huidige woningmarkt, terwijl de zorgvraag toeneemt."

Enquête
Behoefte aan bijzondere woonvormen zal in een nieuwe enquête zeker worden meegenomen. "Ruimte voor vernieuwing moet er altijd zijn. Het is moeilijk om iets naar je gading te vinden", stelde D66-raadslid Jeffrey van de Lagemaat. "Ik heb dat aan den lijve ondervonden."

Volgens Willem Schoof (VGBK) zou het college nog eens moeten kijken naar een project zoals dat tien jaar geleden in Stolwijk plaatsvond. Daar konden jongeren toen passend en goedkoop worden gehuisvest in een appartementencomplex. Hij hield tevens een pleidooi voor kleinschalige zorg binnen de kernen.

Pascal Zuijderwijk (VVD) stelde dat bouwen 'essentieel' is voor de toekomst van een leefbare gemeente. "Het is tijd om over de contouren heen te kijken. Het benutten van het buitengebied is qua procedures minder tijdrovend en complex dan bouwen binnen de kernen. Het bouwtempo mag niet verslappen. Zo'n 200 woningen per jaar is het absolute minimum."

Anthony Tom (ChristenUnie) maakte zich zorgen over de 91 woningen van Vestia in Ouderkerk aan den IJssel. "Is het mogelijk dat 'onze' woningcorporaties dat bezit overnemen? Zo voorkom je leegstand en verpaupering."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden