Afbeelding

Theo Ricken (1944-2019): gedreven ondernemer en bestuurder

Algemeen 2.381 keer gelezen

De Schoonhovense ondernemer Theo Ricken is op 9 september op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was reeds geruime tijd ziek.

Wie heeft er geen naaimachine, gerei of fournituren uit een van zijn vele winkels aangeschaft? Theo Ricken was een gedreven ondernemer en bezat diverse panden in de Randstad.

Tomeloze energie en zakelijk instinct zorgden voor een snelle uitbreiding van zijn imperium. Dat hij daarbij de tijd vond om de Schoonhovense winkeliersvereniging voor te zitten, wielerploeg Elna/Ricken De Waardrenner te begeleiden, te kegelen en te biljarten kan op z'n minst opmerkelijk worden genoemd.

Het werd voor hem nog drukker toen de winkeliers in de jaren negentig botsten met het gemeentebestuur over het autoluw maken van de binnenstad en Ricken de Schoonhovense detailhandel opriep tot collectief protest. Het leidde tot de oprichting van Gemeente Belang Schoonhoven, dat meteen de grootste politieke partij werd en de Veerpoort open hield.

Theo Ricken ambieerde geen bestuursfunctie, maar nam zijn verantwoordelijkheid toen zijn voorganger Schouten werd weggestuurd als wethouder. Het zakendoen op het bestuurlijke vlak werd nadien ook Rickens handelsmerk. De blauwe walm van het sigaren roken tijdens de raadsvergadering en een glaasje cognac uit de verstopte fles na afloop hoorden daar ook bij.

Na zijn politieke loopbaan, waarbij Ricken de voorzittershamer overdroeg aan vakbondsbestuurder Pieter Heerens, werd het stil rond de zakenman, die intussen in Jaarsveld woonde. Hij biljartte nog regelmatig op vrijdagmiddag met vrienden in café Holle Bolle Gijs.

Zijn zoon Theo jr. zette het bedrijf voort. Hij zal voortaan de adviezen van zijn grote voorbeeld moeten missen. Theo Ricken wordt maandag tijdens een kerkdienst in de St.Gabriëlkerk in Haastrecht herdacht en vervolgens in familiekring in Gouda gecremeerd.

Zaterdag 14 september is er van 19.00 tot 20.30 uur gelegenheid tot condoleren in rouwcentrum Linquenda, Groene Singel 14 te Schoonhoven‎.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 12 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 14 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden