Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Campagne tegen eenzaamheid: ‘Kom achter die voordeur vandaan’

  •   242 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Tussen de zes en tien procent van de inwoners van de gemeente Krimpenerwaard voelt zich eenzaam.

"Dat is een schrijnende vaststelling", meent Jan Verburg (SGP), die de kwestie in de commissie aankaartte. "Er gebeurt veel, maar het is niet genoeg. Dit probleem is lastig aan te pakken. Vooral de privacywet speelt ons parten. Niettemin is inventarisatie nodig om actie te ondernemen met goedgetrainde vrijwilligers."

Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek onderkent het probleem. "We bereiken de doelgroep niet altijd, ook al werken we nauw samen met de drie welzijnsstichtingen, kerken en huisartsen. Het is voor ons best lastig om achter de voordeur te komen. Mensen willen niet altijd geholpen worden en zullen niet snel aan de bel trekken."

Nota
Een nieuw offensief om eenzaamheid te doorbreken hangt samen met de presentatie van de nota gezondheid. "We gaan -met instemming van de ouderen, mantelzorgers en jongeren-  adresgegevens verstrekken."

De wethouder beschikt over de 'sociale kaart', waarin diverse activiteiten zijn opgenomen. "In de Week tegen Eenzaamheid - van 1 tot en met 8 oktober- doen we volop mee met deze campagne."

Sleeuwenhoek roemde de poging van Bridgeclub Schoonhoven om mensen via deze denksport bij elkaar te brengen. "Dat verdient navolging."

Rummikub
Ada van Buren (GBK) gaf nog eens aan hoe ingewikkeld processen verlopen in de praktijk. "Met melding, signalering en doorverwijzing ben je er nog lang niet. Je moet ook daarna omkijken naar de betreffende persoon. Daarbij wil ik aantekenen dat sommige mensen liever met rust worden gelaten. Die zitten niet te wachten op huisbezoek. Ze zouden misschien graag een keer met een kennis of bezoeker een potje rummikub willen spelen, maar daar blijft het bij."

Irma Bultman (CDA) en Cor Slob (ChristenUnie) zouden een beter beeld van de huidige situatie willen hebben. Slob: "Het gaat om verborgen problematiek."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }