• De tuin van de familie Van Cappellen is ook opengesteld.
• De tuin van de familie Van Cappellen is ook opengesteld. Foto: wijntjesfotografie.nl

Open tuinenroute door Krimpen

Algemeen 979 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Werkgroep Steenbreek blaast de Open Tuinendag in Krimpen aan den IJssel nieuw leven in. Enkele jaren geleden werd het evenement voor het laatst gehouden, op zaterdag 14 september wordt er een vervolg aan gegeven.

Die dag zijn veertien tuinen in het dorp opengesteld. "Tuinen in alle soorten en maten", licht Jacqueline Veltman namens de werkgroep toe. "Van een kleine en simpel te onderhouden achtertuin tot een grote 'liefhebberstuin', die haast een professionele aanpak verraadt."

Minder tegels
Werkgroep Steenbreek Krimpen aan den IJssel werd in september 2017 opgericht om inwoners zo goed mogelijk te helpen bij het vergroenen van hun tuin. Jacqueline Veltman: "Een groene tuin betekent minder tegels en straatwerk. Het water kan daardoor beter weg en de biodiversiteit neemt toe. Dit leidt tot meer vogels, vlinders en bijen in de tuin."

De werkgroep hoopt bezoekers tijdens de Open Tuinendag enthousiast te maken om hun tuin ook groen(er) te maken. "Zij kunnen op 14 september volop inspiratie opdoen. En ook mensen die al een groene tuin hebben, zijn natuurlijk welkom. Van 10.00 tot 16.00 uur kunnen bezoekers zoveel mogelijk tuinen bekijken als ze willen. Het levert gelijk een leuke fietstocht door het dorp op."

Zelf houdt Jacqueline ook open huis. "Ik heb maar een kleine tuin, van zo'n zeven bij zeven meter. Maar daarin kan ik mijn voorliefde voor bloemen en planten prima kwijt. Er is van alles te zien op het geringe oppervlak: van rozen tot siergrassen."

Vervolgens: "Daarmee is het een van de drie opengestelde tuinen in de Kortlandstraat. De andere twee tuinen verschillen enorm van elkaar. De een is strak, modern en kindvriendelijk, in de andere bepalen mediterrane planten het beeld. De eigenaresse daarvan is er bij wijze van spreken dag en nacht mee bezig. Twee uitersten eigenlijk in één straat."

Gemaal
Eén van haar favoriete opengestelde tuinen is die van het voormalige gemaal Reinier Blok, aan de Breekade 2. "De bewoners, Lisette en Michel van Cappellen, hebben er een paradijsje van gemaakt. Leuk is dat een andere deelnemende tuin, die van de moeder van Lisette -aan de IJsseldijk 44- aan hun tuin grenst. Twee mooie tuinen, op een steenworp afstand van elkaar."

Een kaartje met de deelnemende tuinen is te downloaden vanaf de website http://www.steenbreekkrimpenaandenijssel.nl of te verkrijgen in De Tuyter. "We willen laten zien dat het hebben van een leuke tuin niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. Nu maar hopen dat veel mensen ervan genieten en dat vervolgens het nodige straatwerk wordt ingeruild voor groen."

Stoep
Ondertussen kijkt Steenbreek Krimpen aan den IJssel alweer vooruit. "Een volgend project wordt wellicht het vergroenen van een brede, betegelde stoep aan de Stad en Landschap in het dorp. Enkele buurtbewoners hebben hiertoe het initiatief genomen en ons erbij betrokken. We hopen op een financiële bijdrage vanuit de gemeente om het project te verwezenlijken", aldus Jacqueline Veltman.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden