• Bestuursleden van Oud Stolwijck met supermarkteigenaar Gerrit de Jong.
• Bestuursleden van Oud Stolwijck met supermarkteigenaar Gerrit de Jong. Foto: adri verhoeven

Coop lanceert historisch verzamelboek 'Bij ons op Stolwijk'

Algemeen 1.734 keer gelezen

STOLWIJK • Een verzamelboek met historische foto's en teksten over Stolwijk. Dat stond Coop-supermarkteigenaar Gerrit de Jong voor ogen toen hij 'Oud Stolwijck' verzocht om een dergelijk exemplaar samen te stellen.

Het verzoek was niet aan dovemansoren gericht. Voorzitter Gijza Uittenbogaard en haar team gingen vrijwel meteen aan de slag. Het resultaat is een fraai spaaractie-boek, dat vrijdagmiddag officieel aan Gerrit de Jong werd gepresenteerd.

"Het kostte ons de nodige energie om het boek te vervaardigen", erkent bestuurslid Arie Burggraaf. "We zijn per slot van rekening vrijwilligers. Niettemin werd de één na de ander enthousiast over de speurtocht naar het verleden. Ik moest af en toe zelfs op de rem trappen. Het boek moest wel behapbaar blijven, zowel voor ons als voor de lezers. De rijke geschiedenis wordt daarom in een notendop weergegeven, maar is er niet minder informatief door. Het leest lekker weg, vind ik."

Stevige band
Klanten krijgen bij hun boodschappen bij Coop De Jong zakjes met afbeeldingen. "Het is op deze wijze een uniek verzamelboek voor alle inwoners van dit dorp", meent De Jong, die de lokale historici bedankte voor hun inzet en toewijding. "Veel inwoners hebben sinds generaties een stevige band met Stolwijk. Daarom lijkt me deze actie passend."

Burggraaf beaamt dat. "De hechte samenwerking zie je hier op allerlei terreinen terug. Het grappige is dat het boek eigenlijk is gerealiseerd door tegenpolen. Gerrit de Jong kijkt met zijn supermarkt naar het heden en de toekomst; onze historische vereniging struint het verleden af."

Jacklyn Koot, door het bestuur omschreven als 'de spin in het web', overhandigde Gerrit de Jong symbolisch het eerste exemplaar van 'Bij ons op Stolwijk'. Zij voelde zoveel nostalgie opborrelen, dat ze binnenkort van Delft naar Stolwijk verhuist.

"Mijn familie komt uit Stolluk. Het dorp bleef trekken. Ik vond het leuk om mijn terugkeer te koppelen aan activiteiten. Dan bevind je je meteen middenin de samenleving."

Bijenkorf
Ook Ad Both, de vorige eigenaar van de super, dook in de geschiedenis om de plek van de winkel te beschrijven. "Vroeger stond hier kruidenierszaak 'De Bijenkorf' van Meindert de Vreugt. Daarna kwam meubelmaker Arie Berkouwer in het pand. In 1995 nam ik de Golff in gebruik en ging daarna met Emté verder. Gerrit de Jong, mijn chef, nam de zaak in 2008 over. Ik ben vervolgens bij hem in dienst getreden. De rollen zijn dus omgedraaid."

De Coop zorgt voor de verspreiding van het boek en combineert dat met diverse aanbiedingen.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
(Tijdelijke) opvang 20 statushouders in Hotel De Witte Brug Lekkerkerk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Krimpense steun voor fatbike-uitsluiting bij verkeersexamen Nieuws 16 uur geleden
• Maureen vindt het leuk om te acteren en presenteren en kinderen daarmee iets te leren.
Waarom de Schoonhovense juf Maureen acteert voor Slimclips, en waarom dat slim is Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden