Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Maureen van Dam boekt vooruitgang in haar strijd tegen Lyme.
• Maureen van Dam boekt vooruitgang in haar strijd tegen Lyme. (Foto: PR)

Maureen durft weer plannen te maken

  •   2072 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Maureen van Dam uit Ouderkerk aan den IJssel boekt flinke progressie in haar strijd met de ziekte van Lyme. Dankzij een maatwerk behandeling voelt ze zich een stuk energieker dan een half jaar geleden.

Wát een vooruitgang! Maureen van Dam kan het bijna niet geloven. Na tien jaar waarin de ziekte van Lyme haar steeds verder verzwakte, is de 21-jarige Ouderkerkse dankzij een vooralsnog succesvolle behandeling op de weg terug. Het resultaat: meer energie, meer lol in het leven. "Ik kan al een stuk meer dan een half jaar geleden." In het najaar van 2018 was de situatie nog zeer zorgelijk. Maureen lag 20 van de 24 uur die een dag telt op bed met tintelingen, pijn, opgezette klieren en extreme vermoeidheid. Een gespecialiseerde behandeling bij een Lyme-arts in België zou nog kunnen helpen, alleen was het probleem dat de verzekering weigerde deze behandeling te vergoeden.

Taartenactie
Reden voor Maureens moeder Louisa en drie vriendinnen om via de door hen opgerichte Stichting 'Maureen tegen Lyme' geld in te zamelen om de gang naar Brussel tóch mogelijk te maken. Er werden verschillende acties georganiseerd waaronder een taartenactie bij lunchroom De Heerlijkheid van Ouderkerk, een zumba- en spinningmarathon, een veiling en Winterfairverkoop, een Glazen Huis-actie en een statiegeld-flessenactie bij Plus Vergeer in Maureens woonplaats. Ook doneerden veel particulieren en bedrijven. In drie maanden tijd werd liefst 20.000 euro opgehaald, waardoor de behandeling eind vorig jaar van start kon gaan.

Maureen en haar moeder zijn nóg diep onder de indruk van al die mensen die zich daarvoor met hart en ziel hebben ingezet en in het bijzonder het 'Maureen tegen Lyme-team' bestaande uit: Jacqueline, Hilda, Sonja, Iris, Karin, Daniëlle, Manouk, Mariska en Monique. "We hadden het al geweldig gevonden als er 5.000 euro was opgehaald, maar het werd dankzij al die lieve mensen zo veel meer!", kan Maureen het maar amper geloven. "Dat is iets om heel dankbaar voor te zijn. En dat ben ik ook tot in het diepst van mijn hart, hoewel ik het in het begin best moeilijk vond om op deze manier in de schijnwerpers te staan. Ik vond het niet gemakkelijk om met mijn ziekte in de openbaarheid te komen, maar ik besefte ook dat het de enige optie was om de behandeling mogelijk te maken."

Bloedonderzoek
Sinds de eerste behandeling bij de internationaal vermaarde Belgische lyme-arts merkt Maureen dat haar gezondheid vooruitgaat. "In november was ik er voor het eerst. Er vond toen een intake plaats en er werden testen en bloedonderzoek gedaan", vertelt ze. "Daarna kreeg ik medicatie, injecties en supplementen. In de eerste maanden gingen we elke vier weken naar Brussel, nu nog één keer in de zes à acht weken. Dan vindt onder andere bloedafname plaats en wordt gekeken of er aanpassingen nodig zijn qua medicatie."

Tot grote vreugde van Maureen en haar moeder Louisa slaat de behandeling aan. "Ik ben uit de 'overlevingsstand'", glimlacht Maureen. "Ik merk dat aan veel verschillende dingen. Ik voel me een stuk beter, ben overdag langer op en kom mijn dagen veel beter door. Onlangs heb ik zelfs een boek van begin tot eind gelezen. Dat was een half jaar geleden onmogelijk. Als ik bij de tweede regel was wist ik al niet meer wat er in regel één stond. Het kwam simpelweg niet bij me binnen. Nu wél en dat is superfijn. Ik heb in zijn totaliteit meer energie dan ik de voorbije jaren had en dat komt door de behandeling. Ik durf ook weer vooruit te kijken en plannen te maken. Ik ben altijd al wel vrolijk en positief geweest, maar nu is er ook een échte reden voor omdat ik me steeds wat beter voel en de beperkingen iets afnemen."

Ze hoopt en verwacht dat de progressie verder zal toenemen. "Vooral de antibioticakuren en de injecties die mijn immuunsysteem moeten versterken, slaan goed aan. Van deze dokter heb ik het maatwerk gekregen dat me verder helpt."

Dankzij het ingezamelde bedrag kan de behandeling van Maureen tot de zomer van 2020 met de huidige intensiteit blijven plaatsvinden. "Dat een prettig vooruitzicht", zegt ze. "Ik hoop in de tussentijd steeds verder te herstellen. Mer dank aan een goede dokter én al die andere mensen die er voor me waren en zijn!"

Jan Timmer

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }