Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Buitenmens Piet de Vos uit Cabauw zit nooit stil en geniet met volle teugen van zijn sportieve leven.
• Buitenmens Piet de Vos uit Cabauw zit nooit stil en geniet met volle teugen van zijn sportieve leven. (Foto: Stephan Tellier)

'Bezige bij' Piet de Vos is op vele fronten actief

  •   897 keer gelezen

CABAUW • De 70-jarige gepensioneerde Cabauwenaar Piet de Vos verveelt zich geen moment. Naast zijn uitgebreide 'portefeuille' vrijwilligerswerk, stapt de oud-agrariër graag op de fiets of neemt deel aan een hardloopwedstrijd.

in de onlangs gehouden Haastrechtloop was Piet de Vos ook present. Op de tien kilometer eindigde hij weliswaar in de achterhoede, maar het plezier was er niet minder om. Hij nam na zijn finish graag het flesje drinken in ontvangst en maakte een praatje met de andere deelnemers.

Het bijzondere is, dat De Vos al ruim een halve eeuw dit soort recreatieve wegwedstrijden loopt. "Ik blijf er fit door en loop niemand in de weg," zegt de prille zeventiger. "Ik ben op een boerderij geboren. Thuis waren we met twaalf kinderen: zes jongens en zes meiden. Ik weet wat aanpakken is. Na een agrarische opleiding heb ik decennialang het boerenbedrijf met twee broers gerund. Naast 125 koeien hielden we varkens en werd er kaas gemaakt. Negen jaar geleden ben ik gestopt, maar mijn twee jongere broers zijn nog actief."

Misdienaar
Piet de Vos deelde zijn tijd goed in, waardoor er genoeg aandacht was voor andere belangrijke zaken in het leven. "Het voordeel van het boer zijn is, dat je altijd bij je gezin kan zijn," vervolgt de natuurmens, die met zijn vrouw Truus op een prachtige plek naast de boerderij woont. "Ik haalde de kinderen van school en at altijd thuis."

Ook was er voldoende tijd om een bijdrage te leveren aan het verenigingsleven. "Bij de katholieke kerk in Cabauw ben ik ruim zestig jaar actief. Ik begon als misdienaar en help nu nog de kosters. Ik heb zitting in de liturgiewerkgroep en ga voor bij avondwakes en uitvaarten."

Molen
Als er extra handen nodig zijn, dan weet de Cabauwse gemeenschap dat er een beroep op Piet de Vos gedaan kan worden. Zo is hij bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen.

"Met Hemelvaartsdag startte voor mij de dag met dauwtrappen," blikt De Vos terug. "Vanaf de molen maakte ik met ruim honderd mensen een mooie wandeltocht. De dag ervoor had ik de tent opgezet en alle benodigde spullen klaargezet."

Eraan toevoegend: "Maar ik ben bepaald niet de enige in Cabauw die vrijwilligerswerk doet, hoor. Cabauwenaren zijn harde werkers en erg creatief. Ze drinken graag een biertje met elkaar, maar uit elk samenzijn komt iets moois."

Zijn vier dochters zijn allang het huis uit, maar zij komen met hun kinderen graag op bezoek. Een trampoline, schommel en zwembad houden de jongsten achter de computer vandaan. "Met mijn oudste kleinzoon ben ik pas nog naar Terschelling gefietst," meldt De Vos, die als volleyballer bij het Lopikse LVV ook al jaren tegen een balletje slaat. "Mijn conditie is prima in orde, maar alles gaat wat langzamer dan vroeger."

Mudrace
Tot twee jaar terug liep hij het liefst halve marathons. "Dat zijn nu loopjes van 10 kilometer geworden, die ik nog altijd binnen het uur afleg. Ik kijk nu al uit naar het Rondje Lopik, de Schoonhovense Dijkloop en de Linschotenloop. Daar tussendoor doe ik met twee dochters en twee kleinzoons in september mee aan een mudrace."

In zijn overige vrije uren helpt hij zijn zwager, die aannemer is, met allerlei klussen en assisteert hij regelmatig een van zijn dochters en haar man in het Muziekhuis in Oudewater. Uit bescheidenheid verzwijgt hij waarschijnlijk nog een handvol bezigheden.

"Ik heb geen vaste dagindeling. Als ik word gebeld voor een klusje, dan maak ik daar tijd voor. Ik kan moeilijk nee zeggen."

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }