Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Stockfoto

Pleidooi voor meer starterswoningen

  •   606 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Geld reserveren voor meer starterswoningen. Dat willen de PvdA en het CDA na beschouwing van de woningbouwplannen van de gemeente Krimpenerwaard.

Tijdens de commissievergadering stelde Cees van der Graaf (PvdA) dat er vooral woningen in het duurdere segment worden gebouwd en dat daarmee het evenwicht in de markt wordt verstoord. "Ik lees veel over grondgebonden woningen. Dan praat je al gauw over bedragen van 250.000 tot 400.000 euro. Dat kan geen starter opbrengen."

Wethouder Leon de Wit was het ten dele eens met de kritiek. "We moeten inderdaad aandacht schenken aan de huisvesting van onze jongeren, maar juist doordat mensen nu duurdere woningen kopen komen er goedkopere huizen vrij voor de nieuwe generatie. Die doorstroming verloopt voorspoedig. In onze plannen wordt daar verder op ingespeeld. En als de raad extra geld wil vrijmaken voor starterswoningen hoor ik dat graag bij de behandeling van de woonvisie."

Opdracht
De Wit gaf tijdens de presentatie van de 'tussenstand' aan dat de gemeente graag een ruimere jas aantrekt voor toekomstige bouwplannen. "De bouwers hebben daar op aangedrongen. Er zullen straks immers ook plannen sneuvelen, maar we willen toch graag aan de opdracht van 3.000 woningen tot 2030 voldoen."

De Wit wil de door het college geaccordeerde woonvisie in september behandelen en hoopt dan op een raadsbrede discussie over de voltooiing van 'harde, zachte en boterzachte plannen'. "Daarbij komen ook de consequenties van energieneutraal bouwen in beeld."

Dat de woningvoorraad op termijn wordt uitgebreid lijkt onvermijdelijk. "Die opgave is er niet minder om. Weliswaar belast het de infrastructuur, maar daar staat tegenover dat voorzieningen behouden kunnen blijven."

De gemeente Krimpenerwaard telt momenteel 60 projecten, waarvan er 31 worden uitgevoerd of in de eindfase verkeren. Van de 3.000 woningen die in bouwopgave tot 2030 zijn aangegeven werden er tot 1 januari vorig jaar 363 gebouwd.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }