• Op de plek van het ongeval werden bloemen gelegd.
• Op de plek van het ongeval werden bloemen gelegd. Foto: Floris Bakker

Eis van zes jaar cel voor veroorzaken fataal ongeluk Lekkerkerk

Algemeen 1.659 keer gelezen

DEN HAAG • Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat de 29-jarige Richard van den H. voor zes jaar de gevangenis in en krijgt hij een rijverbod van vijf jaar opgelegd voor het veroorzaken van een ongeval waarbij twee inwoners van Lekkerkerk om het leven kwamen.

Een onbenullige verkeersruzie liep op 23 december vorig jaar uit op een drama op de provincialeweg N210 bij Lekkerkerk. Van den H. kreeg net voor de Algerabrug bij het ritsen te weinig ruimte van een andere automobilist. Er werden over en weer gebaren gemaakt. 'Jij mij vervelen, ik jou vervelen', dacht de verdachte uit Krimpen aan den IJssel toen. Hij besloot verhaal te halen. In plaats van bij de grote kruising linksaf te slaan - zoals hij van plan was - zette hij de achtervolging in.  

"Zes kilometer lang lapte u alle verkeersregels aan uw laars", hield de officier van justitie de verdachte voor. "U reed te hard, haalde rechts in en negeerde de doorgetrokken streep. Dit alles om maar voor de Volkswagen Polo te komen." De vijf inzittenden van deze auto, vier broers en een vriendin van één van hen, kwamen net terug van een doopdienst.

De bestuurder van de Polo probeerde op alle manieren de verdachte af te schudden. Zo reed hij meerdere rondjes op de rotonde, maar de Krimpenaar bleef er maar kort achter. "We zeiden nog tegen elkaar: die man is gek", verklaarde één van de broers tijdens de zitting bij de Haagse rechtbank. Een getuige omschreef de verdachte als een 'opgefokte jongeman die strak stond als een snaar'.

Hamer
Vlakbij Lekkerkerk lukte het Van den H. om de Polo in te halen. Hij remde af en zette zijn auto stil op de N210 om de ander tot stoppen te dwingen. "We deden onze deuren op slot, want je kwam met een hamer op ons af", aldus broer Roelof. En toen ging het mis. De bestuurder van een wit bestelbusje wist niet op tijd te remmen en reed met volle snelheid achterop de Polo. De 29-jarige Marloes en even oude Jacob kwamen om het leven. De drie overige inzittenden raakten ernstig gewond.

Met twee van hen gaat het fysiek redelijk. De derde - Kees - is nog altijd aan het revalideren. Lopen gaat niet en hij kan alleen nog maar fluisteren. "Veel mensen in het dorp vragen naar Kees", vertelde broer Roelof in zijn slachtofferverklaring. "Helaas heb ik niks positiefs te melden. Hij heeft ernstig hersenletsel en zal waarschijnlijk nooit meer dezelfde zijn. Wat ie 's morgens heeft gedaan is 'ie 's middags alweer vergeten."

Intens verdriet
De ouders van het gezin gaan elke dag op bezoek bij hun zoon, die alleen nog in bed kan liggen en in een rolstoel zit. Roelof sprak van een intens verdriet waar het gezin mee moet leven. "En waarom? Was je even boos? Hadden we volgens jou een foutje gemaakt in het verkeer?" Het leven voor de getroffen gezinnen wordt volgens Roelof nooit meer hetzelfde als voor de 23ste december. "We zouden samen oud en nieuw vieren. In plaats daarvan hadden we twee uitvaarten."

Ook de zus van de 29-jarige vrouw die omkwam, las een verklaring voor. Uit haar verhaal bleek dat Marloes een jonge vrouw was die volop in het leven stond. "Bruisend, energiek, ondernemend. Een zondagskind van wie iedereen hield. Je zat nog vol plannen. Een plan om dood te gaan was er niet."

Roekeloos
De verdachte uitte zijn spijt. "Ik wil mijn excuses maken voor wat er is gebeurd. Jullie hebben niets aan mijn woorden, maar ik wil ze wel uiten." Zijn advocaat Michiel Olthof toonde eveneens zijn medeleven richting nabestaanden, maar vond de geëiste straf te hoog. Van roekeloos rijgedrag is in zijn ogen geen sprake. "Mijn cliënt is niet plots gestopt, hij heeft geleidelijk zijn snelheid geminderd." De officier van justitie was het daar niet mee eens. "Ieder weldenkend mens weet dat je je auto niet stil moet zetten op een provinciale weg. De slachtoffers konden geen kant op."

Olthof wees in zijn pleidooi op de rol van de bestuurder van de witte bestelbus. Die had minstens een halve minuut de tijd om te stoppen. Dat deed -ie niet. De officier van justitie vindt dat de bestuurder een verwijt kan worden gemaakt. Hij zal zich op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden. "Maar het is aan de verdachte te wijten dat de risicovolle situatie is ontstaan, waardoor het ongeluk kon gebeuren."

Op 10 juli doet de rechtbank uitspraak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden