Afbeelding
Foto: adri verhoeven

WereldVluchtelingendag uitbundig gevierd

Algemeen 366 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Dankzij de gezamenlijke inzet van Krimpenerwaard Intercultureel, VluchtelingenWerk Krimpenerwaard en de SWOS werd Wereldvluchtelingendag woensdag ook in de Krimpenerwaard uitgebreid gevierd. Statushouders en vrijwilligers uit de hele gemeente kwamen samen op de Oranjeplaats in Schoonhoven, waar deze dag ontmoeting en verbinding centraal stonden.

Naast diverse Hollandse en exotische hapjes was er zang van de Schoonhovense Stormvrouwen en een energiek optreden van een dansgroep uit Oeganda.

De Oegandese kinderen zijn in Nederland op uitnodiging van Stichting Up4s, onder leiding van de Nederlandse Sylvia Mbabazi. Sylvia, zelf gevlucht uit Oeganda, heeft de stichting opgezet om mensen in haar geboortedorp Bukomansimbi financieel te ondersteunen. Met donaties die zij met de optredens van de -ieder jaar wisselende groep- Oegandese kinderen ophaalt, heeft ze inmiddels al meer dan 300 basisschoolkinderen en 250 pubers kunnen helpen.

Taalmaatje
De Haastrechtse Annemiek Bosman vertelde de aanwezigen wat zij als taalmaatje voor Fadia heeft kunnen betekenen. "Met een beetje Engels, een paar woorden Nederlands en onze handen en voeten begonnen we aan ons avontuur."

Voor Annemiek werd al snel duidelijk dat een nieuwkomer in onze samenleving tegen veel zaken aanloopt die voor ons heel vanzelfsprekend zijn. Zo ging ze met Fadia mee schoenen kopen en mee naar een gesprek met de leerkracht over Fadia's kind. "Na heel wat kannen thee en zelfgebakken koekjes is Fadia niet meer weg te denken uit mijn leven. We hebben een vriendschap opgebouwd, die ook mij heeft verrijkt", aldus Annemiek.

Ze nodigde dan ook de aanwezigen uit om als taalmaatje aan de slag te gaan: "Zo kunnen nieuwe Nederlanders zich ook thuis gaan voelen in onze maatschappij."

(tekst en foto's: Adri Verhoeven)

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 3 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 5 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden