Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Een jonge ransuil in een boom.
• Een jonge ransuil in een boom. (Foto: NVWK)

NVWK: 'Meld waarnemingen van ransuilen in Krimpenerwaard'

  •   369 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Om meer inzicht in de aantallen ransuilen in de Krimpenerwaard te krijgen, roept de Natuur- en Vogelwerkgroep (NVWK) inwoners op om hun waarnemingen te melden.

Door een goed muizenjaar - muizen zijn het hoofdvoedsel van ransuilen - hebben veel ransuilen gebroed. Hoeveel jonge ransuilen er zijn en waar ze zitten, weet de NVWK niet precies. Om de soort te beschermen is inzicht nodig in de aantallen jongen en locaties waar ze voorkomen.

Jonge ransuilen zijn volgens Stefan van der Heijden van de uilenwerkgroep makkelijk te herkennen. "Zodra het donker wordt piepen de jongen zeer frequent (circa elke 10 seconden) en hard. Het geluid, een langgerekt en ietwat klagerig 'ieee', wordt wel vergeleken met het piepen van een schommel die niet goed gesmeerd is. Maar niet alleen in het donker, ook overdag zijn de jongen waar te nemen." 

Oorpluimen
Ransuilen broeden in bomen of grote struiken. Ze bouwen zelf geen nesten, maar gebruiken oude kraaien- of eksternesten. Dit doen bosuilen ook. Het onderscheid tussen jonge bosuilen en ransuilen is makkelijk te zien. Van der Heijden: "De ogen van bosuilen zijn geheel zwart, van ransuilen oranje. Daarnaast hebben ransuilen oorpluimen, die ook bij de jongen al zichtbaar zijn."

Leden van de uilenwerkgroep van de NVWK zoeken zelf ook actief naar de jonge ransuilen. "Maar de Krimpenerwaard is  groot, de vrijwilligers kunnen niet overal tegelijk komen", zegt Van der Heijden. "Daarom vragen we de medewerking van de inwoners. Locaties van jonge ransuilen worden niet openbaar gemaakt om verstoring van zowel de uilen maar ook bewoners te voorkomen."

Wie een ransuil ziet of hoort kan dit doorgeven via: 06-13089120 of e-mail: uilenwerkgroep@nvwk.nl

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }