Afbeelding

Wethouder Boere botst met Struijs (Pro Krimpenerwaard): 'U leeft op een eiland'

Algemeen 1.338 keer gelezen

KRIMPENERWAARD In de aanloop naar de behandeling van de kadernota ging het er dinsdagavond soms stevig aan toe in de commissievergadering. Met name de confrontatie tussen wethouder Ria Boere en fractievoorzitter Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) over de jaarstukken nam af en toe een venijnige wending.

Boere meldde dat de gemeente er met een plus van 1,3 miljoen euro goed voor staat en dat de cijfers op bijna alle terreinen haar bevallen. Hoewel er in 2021 en 2022 tekorten dreigen vanwege het mogelijk wegvallen van extra overheidsgeld voor wmo en jeugdhulp ziet zij de toekomst met een goed gevoel tegemoet.

"Als ik dat afzet tegen de begrotingen van andere gemeenten staan wij er prima voor. Weliswaar is er weinig ruimte voor nieuw beleid, maar we lopen keurig in de pas", aldus Boere.

Ander beeld
Struijs had een heel ander beeld van de huidige en toekomstige situatie en voorzag duidelijke minnen vanwege nog niet betaalde facturen aan zorginstanties, vermindering van de bijdrage uit het gemeentefonds en een lager budget voor jeugdhulp in de komende jaren. Ook vond hij de weergave van de beleidsspeerpunten onduidelijk. Het was volgens hem een document waarover hij 'duizenden vragen' kon stellen.

Dat liet Struijs regelmatig doorschemeren, want tot irritatie leidde bij wethouder Boere. Ze begreep niets van de cijfers en aannames die de fractievoorzitter van Pro Krimpenerwaard haar voorschotelde en was het na drie keer uitleggen zat. "U bent ronduit negatief. U leeft op een eiland", zei ze geprikkeld.

Struijs kreeg er ook van langs van enkele raadsleden, onder wie Willem Schoof (GBK), die zijn optreden als 'schandalig' omschreef.

Skaeve huse
Naast toelichting op technische vragen meldde wethouder Leon de Wit dat het plaatsen van skaeve huse voor inwoners met afwijkend gedrag stil ligt.

"We gaan dat opnieuw onderzoeken, maar dat gebeurt in regionaal verband. We gaan in Gouda in gesprek met andere gemeenten over een bredere aanpak. Het is onze wettelijke plicht om voor huisvesting te zorgen. Deze mensen wonen nu vaak nog in de wijken en dat is volgens de wooncorporaties geen goede ontwikkeling", zei hij over de huizen die in de volksmond ook wel 'asowoningen' worden genoemd.

Verwijzend naar de eerdere weerstand tegen de mogelijke realisatie van twee skaeve huse aan de Veerweg in Bergambacht, stelde De Wit: "Het aantal gevallen is groter dan twee, kan ik u verklappen."

Doorgronden
Op voormalig financieel specialist Frank Moné (CDA) na hadden de meeste commissieleden moeite met het doorgronden van de cijfers. De uitgaven, inkomsten, reserveringen en budgetten geven weliswaar een beeld, maar geen gevoel.

"Ik weet niet of we genoeg doen om onze inwoners te steunen", stelde Cees van der Graaf (PvdA). "Hou je geld over omdat je teveel hebt begroot? Te weinig hebt uitgegeven? Of dat afspraken niet zijn nagekomen door de gemeente"?

Wisja Pannekoek (Waard 18) stelde klip en klaar: "Ik kan er helemaal niets mee."

SGP en CDA hoopten dat hun voorstellen voor nieuw beleid serieus worden genomen door het college. "Anders zitten we hier straks voor niks te vergaderen", vond Erik Wassink (SGP).

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden