Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Krimpense jeugdwethouder uitgedaagd om te logeren in jeugdinstelling

  •   192 keer gelezen
• Jeugdwethouder Kirsten Jaarsma en kinderombudsman Stans Goudsmit.
• Jeugdwethouder Kirsten Jaarsma en kinderombudsman Stans Goudsmit. (Foto: Gemeente Krimpen aan den IJssel)

KRIMPEN A/D IJSSEL • De Krimpense jeugdwethouder Kirsten Jaarsma is dinsdag uitgedaagd om te gaan logeren in een jeugdinstelling. Dat gebeurde tijdens de presentatie van het rapport 'Het is mijn toekomst! Waar wachten we op?' van de Rotterdamse kinderombudsman Stans Goudsmit. 

De challenge kwam van één van de geïnterviewde jongeren die vond dat 'hoge pieten' het leven in een jeugdinstelling ook maar eens moesten ervaren. Tijdens de presentatie kwamen drie jongeren aan het woord die hun ervaringen in de jeugdzorg deelden. Jaarsma was onder de indruk van hun verhalen. "Het raakte me om te horen over de problemen binnen de jeugdzorg waar kinderen en gezinnen tegenaan lopen, zoals wachtlijsten en jongeren die jarenlang geen passend onderwijs krijgen. Ik heb een oproep gedaan naar bestuurders, jeugdzorgaanbieders en onderwijs dat we van de systeemwereld naar de leefwereld van jongeren en hun gezinnen moeten gaan. Luisteren naar en leren van de verhalen en ervaringen van jongeren."

Preventie
Krimpen aan den IJssel werkt momenteel aan een nieuw beleidsplan Sociaal Domein 2020-2024. Naast alle partners, betrekt Krimpen hierbij nauw de eigen jeugd. Het beleid in Krimpen aan den IJssel is erop gericht om het verstrekken van individuele hulp zoveel mogelijk te voorkomen door te investeren in preventie en basishulp. Krimpen heeft hiervoor flink geïnvesteerd in de KrimpenWijzer en het Krimpens Sociaal Team. Jaarsma: "Helaas red je het niet alleen met preventie en basishulp. Soms hebben kinderen en gezinnen meer en intensievere hulp nodig: maatwerk. En natuurlijk liever gisteren dan vandaag. Maar ook de juiste hulpverlener, de juiste school én natuurlijk de juiste coach voor het hele gezin, zodat een kind zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Kinderen en ouders mee laten praten én vooral luisteren wat zij denken dat nodig is, oplossingen terugkoppelen, zodat iedereen weet waar die aan toe is en wanneer, is hierbij belangrijk."

Het is niet duidelijk of Jaarsma de challenge heeft aanvaard.  


 

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }